[韓綜] 大逃出 密室逃脫 (第二季) 討論區

317 回覆
26 Like 7 Dislike

《大逃出》(韓語:대탈출 Daetalchul,英語:Great Escape)是韓國tvN的密室逃脫綜藝節目,由曾打造《The Genius》、《Society Game》等燒腦綜藝的鄭中淵PD和幕後團隊製作,節目成員包括姜鎬童、金鍾旼、金東炫、神童、柳炳宰及P.O。出演者要在節目組製作的超大型密室中,藉破解房間裏的線索逐步開啟新的空間,最終逃出密室。每次逃出挑戰均不設時間限制,直至全員成功從密室逃出為止。

每期進行逃出挑戰前,成員先在車上集合。自第一季第三集起,節目組會因應上一期各成員的表現指派該期隊長,隊長會獲發臂章。其後成員會戴上眼罩,由工作人員帶領進入大型密室中的房間,成員在完成節目組的指令後才可除下眼罩。在每次挑戰中,成員需運用房間內的線索逐步探索各個空間,直至全員逃出密室為止。

每次挑戰均設有不同主題,成員會在探索期間從線索得知背景故事的來龍去脈。除了尋找線索及破解機關外,成員或需與工作人員扮演的故事角色互動(如幫助角色尋找物件、帶領角色逃走等),才可成功逃出密室。

《大逃脫2》3月17日首播第1季成員繼續出演 tvn 《大逃脫2》用兩倍強烈嘅樂趣同觀眾們見面。

第一季主題
私人賭場 (E1-E2)
廢棄醫院 (E3-E4)
韓國基因銀行 (E5-E6)
巫師千海明的別墅 (E6-E8)
地堡 (E9-E10)
太陽女高 (E11-E12)
第一季回顧 (E13)
期待第二季會做埋四個大學生同巫師去向同勁過上季既佈景
應該每集都會有得睇UFC浮誇演出, 麵粉炸彈
唔知會唔會有多D NPC/嘉賓客串或者掛住食逃脫失敗
除咗姜鎬童之外其他演出者都唔係太鍾意
但整佈景、道具真係好用心,要讚製作組
巫師同太陽女高嗰幾集都好好睇
留名
留名等中字
其他又唔係咁差既,係UFC誇張D
我反而最憎姜鎬童
UFC人設係虛勢+少女
冇左213
我決定睇下第一季
正呀喂
最鐘意呢個pd班底啲節目
等中字
好似出左啦
Agree
lm
留名 期待中途死亡嘅劇情
好期待邊個係第一個「死亡」
係做咗啲咩on9嘢而「死」
絕對不能打開
上季笑撚死
喪屍個集笑死
老實講唔係太鍾意邪教果集 太劇本feel
其實係因為佢冇其他應對機制,搞到係NPC前面fail都要當睇唔到
今季話有機會fail應該就係fix依啲bug位
第1集都唔錯 幾緊張下
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞