老婆話要離婚 點算好?

523 回覆
20 Like 4591 Dislike
唔通用文言文寫咩 要扮實扮到
*要
樓豬咁就一世
既然係佢叫你中出佢 依家佢叫離婚姐係唔係要你埋單
好女人

既然係咁你咪離囉 都無損失
個仔你又唔想見人 屋企野又唔鐘意做
同部電話結婚好過 又唔洗慶祝
12日前開新account特登test,然後喺星期五出膠po打一大段嘢引人屌,擺明係垃圾報紙妓者打篇假嘢扮新聞,仲要咁多真心覆佢
男人老狗結婚+產後抑鬱 明顯係你問題啦 乜撚都唔做 又乜撚嘢20中有樓有老婆有仔唔見得光啊
你都識講覺得煩,依家老婆話離婚 你又唔撚離 你想點撚樣?
講下背境先,兩個都20中,自己做緊份輕鬆高薪既工,老婆之前自己做生意仔,宜家暫時全職湊仔,個仔岩岩1歲,我係老婆初戀,處都係我既
經濟完全無問題,各自各都有層樓,經濟獨立

一齊咗4年,有咗先結婚,自問真心鍾意佢,佢呢年好似失控咁隔段時間就鬧情緒,佢話我咩都唔做唔理,我地分咗工我就煮飯洗碗浪衫同掉垃圾,佢負責個仔大小事
佢投訴:
一) 佢沖涼嗰陣個仔喊,我掛住打機唔理佢(我以為佢就沖完所以冇理到,成日一沖就半個鐘)
呢個係你個仔來架
二) 佢成日投訴我唔記得熄廁所燈閂廁所門熄爐(我有時真係唔記得,但我都有慢慢改,佢有時有啲唔記得咗,我都幫佢做翻啦,我覺得呢啲小事唔洗計既,幫對方整翻好咪算囉,做咩要成日計住?)
三) 啲家務推到好遲先做,然後佢做埋我嗰份,同呢排食咗好多餐外賣(有時想抖下打陣機第二日先做,佢自己做完竟然嬲翻轉頭,我話咗煮飯,但突然好攰所以先叫外賣一係就佢煮,佢又話湊咗成日仔好攰,話唔鍾意食外賣,佢一直話請工人佢比,但我唔想有個外人喺屋企)(屋企人都喺外國,得我地喺香港)
成段都係on9, 第日先做?你而家自己一個人住?莫講話兩公婆, 你住hall 食完外賣掉係度過夜你估你同房好舒服?
四) 話我雙重標準,我睇佢電話就得,佢睇我就唔得(我不嬲唔鍾意人地睇我私隱,有時佢做啲小動作引我睇佢電話,我八掛無聊先搶黎睇,點知係無聊野,佢話佢冇做小動作)
知你叻, 有個人私隱, 你老婆係狗來既, 唔洗俾私隱佢
五) 話我從來都唔慶祝冇送過任何野比佢,上次生日陪佢出去食野,我叫佢帶蠟燭火機插落啲野度吹,但野食到咗嗰陣我掛住玩電話唔記得咗,佢特登食咗一半先提我(其實佢第一日識我就知我唔鍾意慶祝嫁啦,宜家搞埋啲屎忽花話咩都冇收過唔開心,我叫佢睇中啲咩就買,我比翻錢,佢話想我揀有心思啲,但買咗啲唔岩心水既野咪仲無謂)
咁你不如唔好同人慶祝啦
六) 佢話我大肚嗰陣唔比佢出街,宜家生咗都唔比佢睇我足球比賽(我覺得我地仲係太細同未婚懷孕,成件事一啲都唔馨香,成日攞個b出黎做乜?由拍拖到生仔一直都冇公開過,係得最close嗰幾個friend知,有咗嗰陣其實我係唔想要既,唔係唔鍾意佢,係覺得我地20中仲係好細同埋湊大一個細路太大責任,逼佢揀要我定個bb,佢問我點解要佢二揀一,話唔想殺咗個生命所以要bb,寧願做單親都唔要落,當初係佢話安全期叫我唔好用套,點知中咗,最後我地硬食咗同佢結婚啦,仲想點?)
呢個都廢事屌

就係因為比賽呢件事,佢話要離婚,佢話佢一直都覺得自己同個仔唔見得光,好多野就我就得好辛苦,但其實我有時都有就佢啦,以前明明咩都唔會say no,宜家就咁情緒化,郁啲就喊,頭幾次都有tum既,但之後覺得好煩,成日小事化大,等佢自己冷靜完再講

我應該點做?

樓主應該係果D俾人寵到壞, 自我中心既仆街
莫講話老婆, 應該friend都好難頂到你(不過你應該覺得自己好受歡迎)
你都list嗮出黎都仲要問?
你太高估記者既中文水平
睇左幾段已經唔想睇
諗返你上面話真心鍾意佢就想嘔
自己反省下
講下背境先,兩個都20中,自己做緊份輕鬆高薪既工,老婆之前自己做生意仔,宜家暫時全職湊仔,個仔岩岩1歲,我係老婆初戀,處都係我既
經濟完全無問題,各自各都有層樓,經濟獨立

一齊咗4年,有咗先結婚,自問真心鍾意佢,佢呢年好似失控咁隔段時間就鬧情緒,佢話我咩都唔做唔理,我地分咗工我就煮飯洗碗浪衫同掉垃圾,佢負責個仔大小事
佢投訴:
一) 佢沖涼嗰陣個仔喊,我掛住打機唔理佢(我以為佢就沖完所以冇理到,成日一沖就半個鐘)
呢個係你個仔來架
二) 佢成日投訴我唔記得熄廁所燈閂廁所門熄爐(我有時真係唔記得,但我都有慢慢改,佢有時有啲唔記得咗,我都幫佢做翻啦,我覺得呢啲小事唔洗計既,幫對方整翻好咪算囉,做咩要成日計住?)
三) 啲家務推到好遲先做,然後佢做埋我嗰份,同呢排食咗好多餐外賣(有時想抖下打陣機第二日先做,佢自己做完竟然嬲翻轉頭,我話咗煮飯,但突然好攰所以先叫外賣一係就佢煮,佢又話湊咗成日仔好攰,話唔鍾意食外賣,佢一直話請工人佢比,但我唔想有個外人喺屋企)(屋企人都喺外國,得我地喺香港)
成段都係on9, 第日先做?你而家自己一個人住?莫講話兩公婆, 你住hall 食完外賣掉係度過夜你估你同房好舒服?
四) 話我雙重標準,我睇佢電話就得,佢睇我就唔得(我不嬲唔鍾意人地睇我私隱,有時佢做啲小動作引我睇佢電話,我八掛無聊先搶黎睇,點知係無聊野,佢話佢冇做小動作)
知你叻, 有個人私隱, 你老婆係狗來既, 唔洗俾私隱佢
五) 話我從來都唔慶祝冇送過任何野比佢,上次生日陪佢出去食野,我叫佢帶蠟燭火機插落啲野度吹,但野食到咗嗰陣我掛住玩電話唔記得咗,佢特登食咗一半先提我(其實佢第一日識我就知我唔鍾意慶祝嫁啦,宜家搞埋啲屎忽花話咩都冇收過唔開心,我叫佢睇中啲咩就買,我比翻錢,佢話想我揀有心思啲,但買咗啲唔岩心水既野咪仲無謂)
咁你不如唔好同人慶祝啦
六) 佢話我大肚嗰陣唔比佢出街,宜家生咗都唔比佢睇我足球比賽(我覺得我地仲係太細同未婚懷孕,成件事一啲都唔馨香,成日攞個b出黎做乜?由拍拖到生仔一直都冇公開過,係得最close嗰幾個friend知,有咗嗰陣其實我係唔想要既,唔係唔鍾意佢,係覺得我地20中仲係好細同埋湊大一個細路太大責任,逼佢揀要我定個bb,佢問我點解要佢二揀一,話唔想殺咗個生命所以要bb,寧願做單親都唔要落,當初係佢話安全期叫我唔好用套,點知中咗,最後我地硬食咗同佢結婚啦,仲想點?)
呢個都廢事屌

就係因為比賽呢件事,佢話要離婚,佢話佢一直都覺得自己同個仔唔見得光,好多野就我就得好辛苦,但其實我有時都有就佢啦,以前明明咩都唔會say no,宜家就咁情緒化,郁啲就喊,頭幾次都有tum既,但之後覺得好煩,成日小事化大,等佢自己冷靜完再講

我應該點做?
人就一定覺得自己啱多嘅
成篇文用一個咁主觀嘅角度去寫
都可以睇得出樓主衰乜嘢
咁實際上真係好差
無得補架啦
唔見得人係因為你唔想俾人知你有老婆細路
亦唔想對外公開
女人最重要既安全感 你一啲都俾唔到呀
放手啦 唔好害埋人地下半世
樓主好似以為肯結婚認頭就好偉大,唔怪得有D人咁憎自己老豆,都唔係冇原因。
唔好講到條女比你中出中左就係人地咎由自取咁
人地有勇氣同你生左個B,你連公開自己有小朋友既勇氣都冇?
試問一個女人覺得親生骨肉咁唔見得光個心係有幾咁難堪,仲好意恩話得幾個朋友知
你比唔到安全感人人地有情緒係正路,唔想成日嘈交就自己反省下
先唔評輪其他,只係唔敢開公已經令人知道你幾冇承擔
唉回頭是岸
又係報紙佬作故仔
樓主餘世扑野都戴番套 唔想你生仔搞臭香港
香討最多依d post,admin/記者搵人谷view/扮香討料寫垃圾文上報
估唔到連登依家都咁多
有時女人就係想你氹
上youtube睇下台灣節目 好神媽媽 取下經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞