等左 foodpanda 足足2個鐘

191 回覆
1448 Like 32 Dislike
幾經辛苦都要申請個用戶口係呢講我今天用 foodpanda 的經歷,由下午茶變成晚飯。

4:57pm 落單,app話大約30分鐘到

6:00pm 等左1個鐘,但個app通知話仲要等15分鐘,咁又幾經辛苦,督到手指斷搵到 online CS,CS話餐廳有好多訂單,所以遲左,咁我問既然多訂單,不如取消張單,但佢又話餐廳已經準備左我張單,要我再等,大6:25會到。

6:25pm 我見個app依次話仲有15分鐘,我再搵CS問點解1.5小時仲未送黎?答案都係餐廳太忙,咁我話取消訂,又話餐廳已經準備緊,煮緊,我今次真係唔客氣同佢講,得兩種情況,一係煮左,二係未煮,都半小時了都仲係煮緊,無可能。我堅持取消張單,但CS好堅持話煮緊,無得取消。咁我又再等啦,但見個app話由15分變成5分鐘,再等。
6:55pm 5分鐘再5分鐘,頂佢,又半個鐘,我再搵CS,佢哋話送緊過黎,之後門鐘響,我以為終於可以開餐

一打開個盒,真係想殺人,啲野凍嘅!原本脆嘅食物變到 “淋”哂,用發泡膠盒入住嘅野都係冰冷

我再搵CS話啲食品凍哂,佢好搞笑咁問我「啲野仲食得嗎?」真係火都黎,係食得,但凍哂點食呢?我問佢張心比己,你食唔食得落先?咁佢話退返$50比我,心諗你當我乞衣呀?我話除左$50仲有得揀咩?哈!等左2小時,你送啲凍嘅野黎,我無指望過係熱騰騰,暖暖地係可以接受,佢哋話餐廳準備左咁耐,即新鮮滖熱辣煮出黎啦,十萬個為什麼會係凍L哂嘅呢?
佢話唔要$50,咁叫餐廳煮過再送黎,仆街,呢個係建議黎嘅咩?我同佢講我唔想由下午茶變成宵夜,再理論左一陣,佢全數退返比我,結束對話時間都已經7:15pm,晚飯時間到了,我改用Delivroo訂餐,半小時咁上下已經到左。

有啲人會覺得,係度嘈咩呢?落街食啦!但你要知道有些人真係唔方便落街,係app訂餐貴啲都願意比,係因為呢個係服務,鬼唔知落街食平之外,仲有更多好選擇添,但正正就係因為有呢種唔方便落街嘅人,所以先衍生呢個服務出現,但最後比啲凍哂嘅野客人,係我呢個做客嘅唔啱嗎?特登去叼難佢地嗎?
幫襯呢啲外判送餐根本戇鳩
叫外賣仲味食撚死你算係咁啦 仲咁多要求
Food panda真係on9
試過有日落雨 翻到office即刻叫定外賣
未夠10點半點已經落好曬單
預計1點送到
我公司係銅鑼灣近天后 望住外賣仔由銅鑼灣揸到去上環都未撚到我有得食 問左2次CS都話遲10分鐘到
等到1:45 終於忍唔住話想cut 單 CS仲唔俾
我話都冇時間食 佢仲同我講唔關佢事 食物已經準備左俾我地就冇得取消
我地嬲到核爆 屌到CS上天花板 佢先俾我地cut單
真係食杯麵都冇咁嬲

結論 foodpanda永不錄用
求其叫茶餐廳外賣好過啦
得我一個覺得4點57分落單叫下午茶on9?
Foodpanda 係垃撚圾 永遠唔準時,其他app起碼會同你講要幾耐又真係幾耐。永遠唔會再用Foodpanda
foodpanda車手唔計單
其他段單計
樓主deliveroo 訂返同一間丫嘛
我都試過

等左個幾鐘先打埋落去間舖頭先知冇人接單

2個鐘先上到黎
最離奇係個車手係C9唔係南黎
有人話10點半落單 預1點送到
其實張單餐廳一早收到
好多都係即做之後擺係到12點令等人拎
唔凍就有鬼

第二個情况係 foodpanda根本嚴重唔夠車手
好多事擺個餐係度成粒鐘都無車手拎

總結就係 無咩特別都唔好用呢間野
我之前都叫咗foodpanda
點知係個唔識中文嘅南亞人送
送錯地址仲打黎問我點黎
我唔係話車手問題,係間公司、app和CS
每個車手都用app去報到,明明無咁多車手,個app嘅叫餐嘅時間可以加上去,如要120分鐘先送到,咁我睇到時間都仲要叫呢間,咁先係on9,但個app話我知30分鐘到,我叫外賣有咩問題呢?
我諗你無叫過尼間嘅外賣,明明落街買係30蚊,但叫外賣就要40,仲要無套餐叫,貴左10蚊,你叫得起咩?
我唔係話好富貴,但食物貴左,要比多$20的服務費,只係想準時,唔係為左退款先叫
我係叫比幾個小朋友share一齊食,8點食飯,有人5:00叫肚餓,唔通話佢「就黎食飯,頂多3個鐘啦!」

我無你咁冷血,每個人都有不同原因,一開口就話人地on9,咁先最on9
就係delivroo無,同幾個小朋友睇完,佢哋話要食呢間,咁我又見到係30分鐘,所以咪叫囉,如果佢show嘅時間係120分,我一定唔會比啲細路叫呢間
我都試過。等多半個鐘把幾火直接打去餐廳
佢話一早整好咗放係度等人拎,咁即係遲之餘d野食到咗係凍既。
Deliveroo 又真係從來無呢個問題
唔係喎,成五點叫,送到真係唔係下午茶,真係幾on9.
係叫就兩三點,自己無預小朋友肚餓。
每個人都有唔同理由,不過你個理由就係on9。
受此教練,以後都唔會
退返50 比你仲想點
咁貪心
好彩屋企係有餅干,但想到叫外賣都叫做有熱野落肚,總好過食餅干,點知最後都係要食餅干。
送到黎,一樣野都食唔落肚,你覺得$50可以補償嗎?
而且佢地小許歉意都無,只係叫你等等等,唔可以取消張單,一定唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞