Fujifilm討論區 (40) XF & MKX 鏡頭回贈優惠

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
問咗預訂xt30嘅話20號有貨
4月旅行諗緊買唔買好
驚xt3唔識用
復活節假 我都想換機了
歐洲仲要搭多支超廣角先夠做
xf14 2.8 呢支好似無咩討論

就嚟出xf16 2.8

咁多位師兄點睇?
有無人知XF100-400 水貨幾錢, 同埋水貨個產地係邊度
有無話淨Body幾錢?
原本想等x-t30,咁計落,x-t30好似唔係好抵咁⋯⋯
係咪算好抵
如果原本有支1855 我就唔會考慮16 2.8
14 2.8又好似高不成低不就
貴少少直接16.4 算
如果冇開BOOST MODE就一定會咁, 佢係類似screen saver咁黎慳電,
你GOOGLE下好多開箱文有講, 唔止XH1係咁
我個人轉左boost mode長開就冇出現過, 一粒電都冇問題
利申xh1用家
其實有18-55你地仲會唔會買支相同焦距既定焦鏡
點解唔會
試下55 f4 同56.2
通常最多人都係用35.4 23.4 始終光圈大一級影出黎效果 淨係散景都唔同 不過睇你最常用果段焦距先去買定
我買左部機仲係玩緊18-55 摸熟佢個距離 出埋50230同1024 先再慢慢上 我個人覺得 除非你係轉會人 否則係岩岩新手上手 亂咁買定焦鏡你會好易後悔 反而變焦自由度大 比你有空間去諗你自己要乜
我都想買8-16本來 但真係到最後心理關口要成皮先買唔落手🤣
信用卡+2%,應該冇做免息分期。送咩我冇問,對我黎講冇用,有興趣自己去問下,間間送既野又有機會唔同,同埋睇個sales好唔好人
同問
其實我係掉番轉
用緊23 F2
諗緊買唔買支18-55去旅行
但總會覺得有左18-55就唔會再用支23 F2
因為23 F2我純粹鐘意外型而買
我都係出xt3唔跟kit 轉23 f2
之前用canon m系列 買左支22 f2就冇掂過個kit zoom
始終大光圈 玩到bokeh開心d
同用死一個focus length會熟d點構圖 你會郁去就張相
35mm equivalent 影environmental portraits/street photography 係幾正
少少wide室內都影到環境 大頭又可以行前d
23f2 拆kit應該2400買倒

我買xt3時差兩千唔要支kit

支kit 唔值咁貴好老實
On 9

Boost 兩電先著
富士冇出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞