Fujifilm討論區 (40) XF & MKX 鏡頭回贈優惠

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Kit lens 18-55
人地水貨先得果千零蚊到 1855水貨都要差唔多二千 你起碼都要補差唔多一千 如果有人再平都有機既
3月中尾好似
隨身機 xt30好正

加支 18mm
Thx
想買XT3做副機
淨玩定焦,會買35.4 仲有無邊支推介(唔考慮wide鏡)
不如你睇埋XT30岩唔岩你心水 好似會平少少 性能上差唔多
自己睇p.1
都有考慮xt30
不過本身另外部相機無4K 所以想買返部拍片好少少既玩下
心大心細
睇左喇ching
本身有考慮埋支56 不過最近對焦距離有啲卻步
拍片會唔會揀支zoom鏡方便
拍片只係工作需要有機會用到
平時淨係影相多 同埋想輕便啲 暫時唔考慮zoom鏡了
https://youtu.be/wClHbGEBh2I
自己睇 你拍片我反而覺得你買XH1仲好 起碼自帶防震
XT3 威在4K60P 如果你未去到咁高要求 真心XH1唔差
今日去毒氣室試左一大輪,都係決定買23.4 >23/2

但真係貴成個double

點解 35.4 同 35/2 差咁少
XH1 firmware update左之後個防震勁左好多
上xt3 對焦速度差幾多?
之前好似有BUG

加埋依家更新後 可以配合埋鏡身OIS 好似可以多兩級
XH1 加支18-55同XT3 kit個價差唔多又想試吓拍片好難揀
我覺得速度可以, XH1 XT3都夠用, 試過上X-Pro2用... 慘不忍睹
有冇巴打知816有回贈果時係幾銀
其實真心既 你係咪經常拍片先 XH1佢真係勁在個防震但食電食到痴線 你點都要直倒加電同埋一定大舊
XT3相對無防震 chok到頭都暈 但佢有4K60p玩slow motion 正到暈 起碼唔會lag超順
我係因為唔咁主力拍片 同埋唔想倒水咁倒電 又要大部先XT3
你又岩電都係一個問題,個人唔係幾想加直倒
坦白講 富士食電就梗 就算唔加直倒我都係略嫌XH1大舊
我唔知係咪有錯覺 我都係覺得XH1重好多 雖則兩者相差100G
當然XH1都唔會話好差 XT3同XH1相對XH1唔知做乜就食電快 但至少你想要性能各方面唔錯 甚至有d位好過XT3
睇你自己想要到底係咪咁重視拍片 係既話 個人就真係推薦你XH1 因為他朝你XT3要用黎做野 你點都要穩定器
但XH1 搭個防震鏡頭 已經就無敵狀態(大前提:佢好食電你自己要小心 拍片食電都唔弱)
https://mirrorlesscomparison.com/preview/fuji-xt3-vs-xh1/

你可以睇埋呢度 拍片8bit 同10bit分別在於你顏色會唔會出現斷層化 當然愈高bit愈柔隻色 所以真係好睇你會唔會真係咁在意隻色 做多d 比較你自然知道自己想要咩
XH1用家推
其實唔加直倒都得, 你咪拎多兩粒電出街咁, 除非你拍片要one shot 十幾分鐘
我去旅行拎個直倒當叉電用同時叉兩粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞