文轉理 vs 理轉文

189 回覆
120 Like 23 Dislike
ling jj表示我哋無古文睇,不過以我豐富嘅偷懶經驗,我根本唔會睇 reading,因為佢考試都係出返 lecture notes啲嘢,背PowerPoint/ lecture notes背得熟啲仲實際
我之前d prof大部分用essay當midterm同final,唔練好文筆唔明reading真係等食屎

其中一個prof畀我地open book,但一樣要明d readings,因為考試係寫essay。佢講過:I am not here to test your memory. 你照抄但完全冇理解同辯論成分嘅話真係
不過d濕鳩必修科,咩Sociology 101果d,我都係永遠唔會睇reading背powerpoint B咗算鳩數
我地多數出mc, fill in the blank嗰類,如果係短答都係純粹背書/背題型

眞心覺得考試出 essay呢個方式唔可取,有限時間又唔可以摷 reference揾 data寫到啲咩好嘢出嚟
之前有一次個lecturer有事miss咗個lecture,所以佢叫我哋要睇番嗰堂reading補數
我sense到個次reading係真係要睇,所以就睇咗
最後佢真係出咗兩題相關嘅mc
後來我同啲同學提返起呢件事都好似冇人發現咗呢樣嘢,因為無人會睇reading
細電轉過嚟文科其實都可以好有用

雖然冇maths/cs咁常見,不過之前都見過一個ee轉過嚟嘅人
佢覺得依家做research都可以apply到signal processing
文科人多數唔識signal processing,只會撳gui做啲需要signal processing嘅嘢(eg audio同fmri eeg嘅data)
如果有ee底嘅人可以自己發展啲methodology去處理啲data同埋做modelling
認真,我覺得好好,真係要明,唔係一味背
如果係上堂考嘅佢唔會要你背晒d source,但會考d上堂有討論嘅野。通常會有review session,叫你重點留意邊d readings咁,但唔駛背晒成篇講到重點就得。然後好大部分都係考文筆同邏輯

然後有d係要你寫15-20 page paper,primary同secondary source各用幾多個咁。我通常最後一刻先寫,試過30幾個鐘寫咗17頁
我諗我一開始有少少 get錯 我諗住 midterm final一定係堂上嗰啲,睇完你個 post先記得有 take home midterm final存在

我一開始覆你個 post係想講限時兩個鐘之內寫essay唔會寫到啲好好嘅嘢,除非你係畀定題目 況且咁樣考核,考嗰個辛苦,改嗰個又辛苦,何必呢

其實mc出得好一樣可以考學生係咪真係理解(當然係咪個個prof出mc都好 thoughtful就係另一個問題)
例如一個常見做法係搵啲新dataset,考學生可唔可以用相同嘅方法去 analyse
整個未見過嘅實驗出嚟,問唔同 hypothesis分別有咩 prediction
或者針對一啲易出 misconception出 true or false

至於essay型式嘅 assignment我又冇咁反對( take home exam我會包喺呢個之內)
如果係 lab/ field method course就當然要寫 report講返啲 results,呢個唔洗講
至於其他 course啲 essay基本上係 lit review,用嚟 train吓學生表達能力同埋逼學生睇返 latest research都未嘗不可嘅
不過十七頁又真係over咗啲 好似搞到同啲 journal嘅 review差唔多 scale

不過我本身都好憎寫文,所以如果有得揀最好都係唔洗寫
無錯,文科表面上好似無野讀,純吹水
但裡面用緊既係你一路累積落黎既能力,唔係好似理科咁可以即食
係兩回事

利申: 文科
我冇反對學科本身喺研究approach上可以係中性呢個講法
只係我見再上面有巴打喺比較嘅時候,對於文/理係代表科目、定係代表approach嘅定義問題上,再去到比較邊樣辛苦啲嘅時候,似乎有啲飄忽不定?
同埋語言學+語言可以代表到文科整體呢種講法,不敢苟同
將每種語言作為一門學科去睇成一個個同歷史、哲學平行嘅獨立個體,發水嘅嫌疑好大,因為佢哋之間個學習/研究方式都冇咩差異

同埋如果喺呢串討論度採納「學科係文定理,本身只在於研究approach唔同」嘅呢個前提
咁文轉理/理轉文就應該係一個「轉換研究approach/角度難度」嘅討論,而唔係由A field of study to B field of study難啲定掉返轉嘅討論啦🤔
er我諗巴打呢段應該係回應緊一弦一柱巴打個comment
我上面個post都話,我自己分文理會係按內容去分,唔會按approach
因為無論幾「文」嘅科一樣會涉及到「理科思維」,理科亦唔係完全唔需要「文科思維」,最多係比例唔同
其實我同一弦一柱巴打啲觀點幾大差距下,雖然係同科
理科邊忽係可以即食
你讀stat嘅advanced course,根據個model嘅likelihood function搵mle同搵個mle嘅asymptotic distribution係用咗你elementary course入面關於mle嘅知識
搵嘅過程又用咗你calculus嘅知識
calculus嘅知識又係建基於你中學雞elementary algebra嘅知識
全部一路累積上去喎
相信如果文學要同low level description接到軌,應該要等neuro發展多幾百年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞