文轉理 vs 理轉文

189 回覆
120 Like 23 Dislike
文科essay唔使寫code plot圖 但你寫嘅嘢可以個course完全冇提及過 係由你自己搵返嚟

文科應該先係對latex對得最多嘅科 先不論law友 翻譯同語言都成日要對LateX㗎喎

你話一個chapter八十幾頁紙 但你哋係讀完八十幾頁就真係一個chapter嘅嘢呀嘛 文科唔講語言而啲痴線科 文學理論每個禮拜可以係讀十幾頁咋 但後面重有幾本so called只係建議你去讀嘅書 但考試又會問返你而幾本書實際應用同分別

你實會話理科 尤其engine要practice/exercise 咁你又覺得實際上讀嗰幾本推薦書又夠唔夠呢?或者水過鴨背咁睇完 冇細思背後嘅意象 鋪排又叫唔叫讀完呢?要知道可以有文科人出名在唔係佢嘅著作有幾驚世駭俗 而係佢注釋某本驚世駭俗嘅書注釋得好
Law算唔算文科?
夏蟲不可語冰,文科唔知理科係讀乜柒,理科亦唔知文科辛苦乜柒,咁都有得嘈
邊個辛苦啲都有得爭
唔好幻想理科啲course咁有系統
得好少科真係跟notes考
Btw文科點解要用latex
要幾犯賤先會鬥辛苦,要辛苦可以做全職獨立運動員一邊搵唔到食一邊操爆自己,又可以去中東做自願兵挨生挨死但無回報無保障,讀乜書姐
文轉理難係因為理科好多知識要由根本一層層疊上去先會通
但理轉文唔需要咁一層層疊知識 文學野好多時只係需要感性體會就有入門資格
如果講歷史探究呢d理性分析對理科生黎講 就更易上手
你嘅邏輯完全反映到個香港教育有幾失敗
講吓讀書有幾辛苦都可以spin到去打仗
你真係無改錯名
咁係咪即係喺大學兩樣都有讀過就可以出聲

其實我都認為係各有各辛苦 只係睇唔過眼啲理科仔一味以為自己workload一定大啲辛苦啲
正解
以你邏輯乜柒都spin去教育失敗又係咩玩法
理科 至少engine佢唔會好似notes咁出條例題畀你考 但個rules/principles重喺到

淨係拎文學嚟講 你寫paper若果淨係寫到課堂教嘅嘢/模式唔會唔合格 但肯定唔會高分 一定係要援引借用一啲(其他)專家嘅觀點/思維落去先有機會高分

通常係啲注釋 尤其語言學會標埋音標同啲句構表 分析語素嗰陣會每個詞寫佢係咩嘢結構 寫密啲真係會睇撚死人
你咪講下自己辛苦緊乜柒囉,你又要講下理科冇乜大不了咪表現緊你嘅無知囉
總結,中學讀文科=自宮一半
天生註定讀文科既知識層面不及理科生
只有on9仔中學先讀文科

利申:本人曾on9過
總結,中學讀文科=自宮
天生註定讀文科既知識層面不及理科生
只有on9仔中學先讀文科

利申:本人曾on9過
文科仔出現了
唔洗駁啦
根本文科要讀到好勁(最頂尖果一兩個)先有用
係啲大學想多啲學生有多啲資金來源先開啲冇用科
有無用我唔敢講,讀嗰個有興趣咪得
但文科一定無理科咁chur
班人以為睇吓reading寫吓essay就叫辛苦
你寫過份份3000+字嘅essay 咩?你試個一星期有過百頁reading 咩?未經歷過就唔好學人比較啦。家家有本難唸的經。香港人就係咁,連辛苦都要鬥。 onl9

都幾撚好笑兩邊未接觸過對家讀咩嘅喺到互屌佢地讀嘅野唔辛苦
覺唔覺得自己講出嚟好冇說服力?
搵個文理皆精兩邊都有成就嘅出嚟講我就信啦
不過有能力讀到嗰種程度嘅我就唔覺得佢地會踩任何一方喇
你嘅論點同邏輯完全同本身個命題無關
中學小學教你寫議論文,小組討論
到頭來教到你咁
唔係教育失敗係乜?
所以成日都唔明呢啲引戰pist除咗令人自我感覺良好之外重有乜用

利申:文科仔
教到你唔知頭唔知路就屌對家仲要屌錯就係成功?教到你死纏爛打都要爭做最辛苦又係成功?
唔係讀engine所以唔知佢哋點
但讀嗰科全部都睇唔到嘅數
淨係理解一個concept可能都要用幾個月嘅時間
途中越睇得多reading就越發掘到新嘅concept
Btw我一直講文科都係諗緊social science嗰堆
文學完全無掂過所以唔敢講chur唔chur
上面咪有理科有幾辛苦 我全部都冇否認過喎

我又幾時講過冇乜大不了呢 dup code plot graph practice/exercise 我有話過而啲唔辛苦咩

巴打應該真係理科仔
睇唔到數 巴打是咪讀數學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞