文轉理 vs 理轉文

189 回覆
120 Like 23 Dislike
有冇發現, 呢個世界只有中學讀文科,大學𨍭讀理科既人仆街
理轉文反而唔死?

最近,撞返個中學老師,佢更直言文科係吹水 generic
理科就 technical 得多

大家覺唔覺得中學揀文科係知識追求上就已經輸左一大截
咁講即係理科唔係人人讀得掂 文科就係人都讀得掂
我見linguistics 果D都好似好難
利申:engine
中文嘅文科無乜邏輯可言
而大學唔係
??
文科靠中學core勉強食下老本+努力有得救
多數理工科要數學M1/M2底,但係文科生甚少會讀。
利申理轉文
講真 理轉文真心好難讀唔掂
因為你講嘅讀得掂好明顯係指考試合格
文科考試除咗某啲科之外根本就hea 預你PASS (但最高分嗰堆人又係癲佬嚟)
而且唔係因為得叻人先讀得掂理組
而家而家趨勢係叻人去哂讀理組
原因係搵到錢 家庭壓力 文化影響(五十年代太空競賽開始美國就一面送哂啲人去讀科學)
所以讀理組嘅人平均比較聰明 聰明又勤力咪叻

但就算你真係叻都係咁話
真心想走學術嘅人由理轉文
一樣讀到抽筋
因為真心想走學術=你要比較嘅對象都係文科最TOP嘅人 而唔係嗰啲追求畢業嘅垃圾
人地書又讀得多 消化文獻能力又好過你
舉一反三 到時讀撚死你都未追到嗰班人嘅學術底
呢科可以hea讀pass

但要讀得好精既話 要文理兼修
理方面computational linguistics要stat&cs底
文方面semantic, programatic theory要 哲學&Logic底

仲要呢科都要applied
你唔識返兩三種語言都會畀人笑
唔夠native又畀人笑
文科要pass易到hihi
理科放grade前一日驚到仆街
見到啲文科friend呻難真係好想笑鳩佢哋
預咗俾文科仔咬
係香港就係
係科學公司做文員算唔算
見你咁無知,我都好想笑鳩你
文科仔出現了
唔洗駁啦
根本文科要讀到好勁(最頂尖果一兩個)先有用
係啲大學想多啲學生有多啲資金來源先開啲冇用科
有無用我唔敢講,讀嗰個有興趣咪得
但文科一定無理科咁chur
班人以為睇吓reading寫吓essay就叫辛苦
啲理科仔講完出嚟語文又唔得,啲英文1999咁,連文員都做唔到啦。講純理科咪又係要做到最頂尖嗰一兩個先有用 講到全民科學家咁,人唔笑狗都吠
你寫過份份3000+字嘅essay 咩?你試個一星期有過百頁reading 咩?未經歷過就唔好學人比較啦。家家有本難唸的經。香港人就係咁,連辛苦都要鬥。 onl9
中學讀文科 大學讀數只要肯努力就無不可能
讀過n展未?日日寫report
無話engine 唔辛苦,但係文科絕不輕鬆。
你估理科無essay無reading咩
剩係一個chapter已經八十幾頁reading
essay要自己寫code plot圖你又使唔使?
latex寫report寫到差唔多盲又同你講咩?
又要話人辛苦都要鬥
自己又要搬自己出嚟扮辛苦
理科一樣有文科elective
就係兩者比較過先覺得你哋身在福中不知福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞