90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike
如果係咁,我就唔結喇住埋算喇
其實唔洗講,係朋友大家識做
你講完仲可能令到人唔想黎
做多左啦
人情五百不要來
屌 咁至係㗎嘛

香港結婚擺酒好似做生意咁

似呢個喎,就快結婚
戇鳩鳩!做你親友真係冇撚陰公
Cheap到冇錢結又要出嚟充大頭,想搵親戚朋友貼你
你打上面堆嘢出嚟嗰陣,有冇覺得羞家呀清?

表面笑住搞結婚,心入面又呻緊冇錢想r人貼你,好肉酸好難睇啊~~做戲就做全套,催眠自己:充都充得好睇啲,最多卡數/欠債慢慢還,但都唔好奢望要人貼你。

仲要係度鬧返人唔體諒你現實就係,冇錢就唔好充大頭鬼啦!
以前係男家會包女家酒席,包嘅意思係包嘅嗰幾圍人情歸埋女家。依家好睇你點同對方傾。
onl79
你結婚我奉旨補貼你?
你同啲腥港人黎到香港,覺得政府奉旨養你,俾公屋你有咩分別
咁你嘅不幸其他親友奉旨要同你分擔?
乜鳩都話網紅?
冇20萬follower 唔使旨意有人識你啦
呢個結完婚半年都有啦
我feel到你係老婆/女家面前一定係聲都無得聲,俾人食住晒好抑鬱個種男人
呢條女好撚做作!成日扮撚晒恩愛咁,好討厭
前排見到佢ig story話歡迎大家帶埋結婚禮物去佢間cafe搵佢
幾叻吖~ 又有禮物收 又做到生意
條友連Spotify都要上黎R人夾,又寒酸又扮唔介意錢銀

四大長老叫你出哂錢擺十萬九千七一圍、大搞五十圍,你唔夠錢又聽聽話話借埋財仔搞咩?

話唔到事學咩人娶老婆當家作主人做老爺奶奶都唔會放心交個女俾你啦
想人補貼就咪擺咁貴
咩身世就擺咩地方
月月清的唔通學人擺酒店
跟手希望有人找數?

我就三年前結左
酒席30幾萬
計埋影相果堆的話就50萬
一開始就預 人情收20-25萬
無就自己啃

唔熟唔請 好難唔會唔比公價
除非係契弟
咁契弟都(識/請)
就自己問題啦

你請人黎飲係晒人幾個鐘
你係想佢地黎一齊開心下
有錢幫你找咁一部分都已經好好啦
仲要度人比幾多
咁計較就咪擺啦

唔好同我講親家話要擺/有要求
比唔到 擺唔靚 咪唔擺唔結咁
講明一係就唔擺 一係就跟
唔係就拎錢出黎幫
兩公婆同一陣線一定無問題
老婆唔肯就根本係價值觀問題
再傾無意思
搵過個吧啦
上面咁多位師兄唔該搞清楚番件事先

係朋友或者賓客角度 你唔想比錢或者直情唔想去
或者朋友冇責任去夾錢
呢d諗法我冇話唔岩喎
我上面都講左 係我既飲宴 我既朋友一蚊都唔比我都唔會care

我只係批評緊各位站係結婚嗰個人既角度
話佢地冇錢咪撚學人擺酒
咩無錢就細搞
呢d說話根本就係離地
結婚既野根本唔係一個人話事
唔好話酒席
連餅卡買咩grade 都唔會你話到事

我真係好奇 上面屌我個d有冇一個係有結過婚
我feel到你係老婆/女家面前一定係聲都無得聲,俾人食住晒好抑鬱個種男人
條友連Spotify都要上黎R人夾,又寒酸又扮唔介意錢銀

四大長老叫你出哂錢擺十萬九千七一圍、大搞五十圍,你唔夠錢又聽聽話話借埋財仔搞咩?

話唔到事學咩人娶老婆當家作主人做岳父岳母都唔會放心交個女俾你啦
去佢ig到覆 今次唔去啦 下次再請我去啦
套野真係好勁
片頭搵到學友 偉仔佢地客串
睇新人相, 聽9up, 食野, 等影相 夠鐘走... 我都唔知黎祝福乜 對新人成場走2句都傾唔到...
個樣普通到 咁都係kol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞