90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike
認真答你,我試過,尖沙咀美麗華
朋友講明唔要人情要禮物
真正朋友,真正請朋友飲而唔係屈朋友夾錢幫佢結婚
無錢咪學人搞wedding lunch buffet啦 少少錢都同朋友計較失唔失禮呀
好搞笑,咩叫無理由每位倒貼幾百蚊,咁乞兒你咪唔好擺囉
未入黎都估到
唔係報紙做人情加開檔射龍門搵錢咩
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/food/daily/article/20170816/20122312
少女風cafe的背後,原來由一對90後的姊妹經營,妹妹周耀楓(Hazel)一直很喜歡咖啡室的環境和風格,之前已經有和朋友合作開cafe的經驗,是名副其實的「cafe控」。姐姐周耀虹(Helen)之前從事採購,並沒有飲食業的經驗,但創業是她一直以來的目標。Hazel稱:「之前跟朋友合作開Cafe時有意見不合,始終人夾人很難,不太好相處,也不是太順利,所以選擇退出。我跟姐姐說不如開一間屬於我們兩人的cafe。」於是姊妹二人便決定拍住上,靠兩人的積蓄加上家人幫助,共用了100萬元來創業,談回本賺錢言之尚早,但現在cafe經常滿座也總算是個好開始。不過有時手忙腳亂,兩姊妹難免內訌起來,Helen說:「總會有一些爭執,始終未試過一起合作做生意,其實也是一個新關係。但兩姊妹都是有商有量。」

左邊個樣咁既
兩邊都
求其copy 一篇文就出新聞?
咁樣衰做foodie
做減肥代言人好過
見到佢個樣都唔開胃
馬灣都煩, 仲要愉景灣
笑左
社企咩
驚未鏟左個IG佢囉

由頭買過晒d點擊率好平啫

講真,愉景灣就咁搞lunch buffet就唔算貴
租埋個教堂就真係貴

不過都係果句啦,無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽
而家fb ig興起搞到d人係唔係都要充大頭鬼,好似去普通少少既地方都會俾人笑成世咁
有list 架嘛
新人會即晚拆人清再清算
如果未結婚 你比幾多 下次你擺酒佢就封返幾多
其實擺酒一定要收返咁多既咩?
去過一個朋友婚禮, 唔收人情, 包兩晚酒店, 專車接送仲要早午餐包埋加一晚Party一晚擺酒
前題係你要自己買機票過去

利伸: 自己結婚請朋友都無收人情
大佬唔好呀大佬

佢兩個到底生存左幾多百年
你結婚我有份屌閪?
開名
人情 $1000 deal唔deal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞