90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike

諗係冇問題,思想係自由!但唔好講到呢樣野係個個結婚都會係咁先得架
上面d人一有唔同意見,條友就話人地冇結過婚
宜家係邊個唔嘗試理解?
佢只係拎自己經驗嚟駁,何以見得幾有因由?幾有理據?
剪帖,unfollow,唔去喇。
嫁人嫁到咁核突,攪到全世界欠你咁。
以己度人,仲要比錢去贈慶,收皮喇。

我2年前結婚
擺酒店10幾圍, 廿幾萬
講真擺得酒店都係想好好睇睇, 從來冇諗過要人補貼
結果我收番8成人情(朋友九成封$1000以上)
但我又唔會覺得唔開心, 因為決定擺酒前已經預左, 蝕都冇所謂
因為係自己選擇既
如果你一開始有想人補貼既諗法
你應該揀酒樓擺
平日酒樓真係可以做到6-8K一圍
講真冇錢咪擺酒樓囉, 睇餸食飯
你一面話想賺又一面話唔care人地幾錢人情
真係好矛盾囉
我真係恭喜你老婆啊 嫁左一個咁窮既西⋯西老公 恭喜你快撚d擺埋滿月酒賺奶粉錢添啊

到時又可以話生唔生仔唔到自己決定 但想全世界幫你養埋個閪仔仔 所以滿月酒又要狂 cap 水
Discovery Bay 個會所 d 野 ok 好食....
有水準
不過係會貴 d 人情
其實佢原意唔係個個結婚都會咁諗
只係當一大堆人攻擊佢, 冇人中立而理性咁同佢討論嘅時候
就變咗"因為你地都未結婚, 唔會知道結婚人面對嘅情況" 咁嘅模式
佢本身都係純粹分享下, 自己都有"補貼"諗法, 或者有結婚經驗人士都可能有呢個諗法, 咁解
無奈之後就俾人話充大頭鬼啊貪錢等等, 一嚟就否定同貶低呢個"諗法"同"分享"
再係咁俾人扯離題, 結果就搞成咁了
所以叫佢收手, 再嘈落去都係冇意思, 只係搞到自己躁, 為乜呢?
係報紙
好肉酸
又要威又要收人情

窮撚學咩人擺酒?
一係就唔好咁柒收人人情
希望大家明白結婚已經要用好多錢,冇理由要我地每位倒貼幾百蚊架(㗎)嘛

點解你擺酒一定要補貼畀你?係你結婚唔係你啲親朋戚友結婚
建議你睇清楚條友講左d乜先
條友一開始好威威咁話其他人冇結過婚,諗野離地又鳩up
好似全世界得佢一個儲到錢結到婚咁 井底到
我都想問下大家意見,女家一蚊都冇出過,酒席錢大部分都係自己儲同男家出,宜家女家表示想分人情,佢地覺得女家親戚係佢地請,所以人情都應該扣返成本後分返比佢女家,想問咁樣係合理唔合理?
如果女方屋企係錫個女,冇錢拎出黎搞結婚酒席,都唔會主動話分走一半人情,情願留返d錢比個女啦。

賣女除外
ON99. 俾錢你做大龍鳳?
不如直接賣飛. 3個月前截單你先再搵酒店. 咁你咪實賺囉.
我試過開check
扣除成本喎 邊扣得晒 有淨都所餘無幾啦
唔想倒貼…唔好結囉
你結婚要賓客比?
話計人頭丫嘛,最好一齊去,
不過唔撚做人情
先利申我好中意粉紅色

但佢成間cafe個氣氛、裝修一望就覺得好cheap
學巴打話齋一望就知啲淘寶扮上菜
粉紅色同低成本唔係問題,但佢出嚟個效果好娘好大陸味

我唔會想幫襯
下次先去
牙痛
連自己結婚都無得話事
你真係好慘呀
結唔起又要充大頭鬼
叫晒啲親戚朋友畀大大份人情埋單
結到咁柒不如唔好擺酒啦
10萬蚊包120人,圍返條數都係1萬1圍,有幾撚貴呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞