90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike
我想知點解自己搞cafe可以咁得閒周圍去
呢位巴打首先多謝你關心
上面中間其實我已經講左
我而家既現金就算唔需要收任何人情
我都比得起有剩
我只係想講呢到上面有班人講到比人情係on9
收人情係不知廉恥 總之講到收人錢係好唔應該
純粹覺得呢個諗法好離地

我唔知做乜鳩 個個曲解我話我充大頭鬼
咩要人補貼我 做我親戚好撚慘 話我貪錢 話我cap水
有個仲搞笑連我搵人夾spotify都拎埋出黎屌

上面個個講到比人情係on9
我想問下他朝有日到你結婚
係咪可以做到講明我一蚊人情都唔收先
冇料 扮四條
出黎預咗俾人屌
上次真係好朋友結婚
我要返工去唔到都封8 舊,叫個大家都識既朋友幫我帶去
寫埋自己名驚佢唔記得我有畀
真係朋友點都封比你
你都痴撚線
你自己要威要親戚朋友補貼你
講真一圍台每人拎千幾銀出黎食返餐好過睇你做show多多聲啦
如果唔係俾面真係唔想去

利伸:一年比人炸既錢夠買部iPhone
你結婚搞得貴要人哋幫你回本 咩道理
唔該曬巴打,解答咗我疑惑
意思係咪其實傾清楚係我地兩個儲自己出,咁會冇咁易引起不必要誤會
之前食過中學同學婚宴lunch buffet,啲野仲衰過酒樓,不過都照俾1000蚊,雖然都幾年無見
自己儲自己出一件事,最緊要傾清楚人情要點分配,最好就你地2個自己傾完,女朋友自己返去同屋企人打定底,套吓屋企人意思,傾好雙方都有個底再由你正式再同未來外父外母講。
喺間cafe食過 好難食 完全overprice
見到ig啲相幾靚 就去咗
點知完全唔係嗰回事
入面裝修又唔靚 啲裝飾又似淘寶貨
啲公仔又一大陣噏住嘅臭味
嘥錢
想比人情既唔會比咁少
唔想比既一蚊都唔想比

自己諗下請飲派貼果陣
係真心想請朋友定係搵柒頭湊人數
呢層放心
根本宜家好多人擺酒都當一盤生意做
希望可以cap返成個婚禮既洗費
甚至乎賺多幾萬
你呢個觀點同大部分香港人一樣
你冇錯 係市儈左d啫
所以之前見到收貼表示唔收人情
我都幾佩服佢
得啦,一舊水現金
老實呢家野,除非有錢佬
個個都係咁諗

但唔好將心入面果句講出黎
呢d就係人智慧級數的分別

蝕唔起其實可以唔擺
擺得就唔好小家都咁
好難睇
肥絲做左記者又要話你知?
就算唔寫名,入場簽名俾人情嗰陣啲姊妹好似都會mark 名, 最後拆人情嗰陣都會知道邊個封幾多錢
一於封報紙
,冇理由要我地每位倒貼幾百蚊架(㗎)嘛

呢句真係睇到反白眼
你都識話中意既人
咁點解墊少少錢請人地都唔得
我都好想搵到錢 可以真係請人嚟飲 而唔係要人地夾錢俾你擺酒
唔收人情,真係體現到想請朋友嚟見證自己嘅人生大事同分享喜悅,亦都係擺酒嘅宗旨
"請"你飲 但唔該你俾番自己嗰份錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞