90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike
執到都喊3聲啦 識著呢D臭雞港女真係前世唔修
xd

屌你老味
最憎人一有相反意見就話人打手/ 事主/事主個fd....
亂扣帽子係中共拿手手法,我係咪應該話你係中共打手?

利申: 支持無錢唔好擺酒
其實就係有錢有能力先會就下屋企老人家去邊度擺酒。無能力的先唔聽屋企講。呢個道理可能你覺得難理解,到你成年有自主能力的時候會理解多啲。

至於同女家拆人情呢,到你有機會結婚就會明白點解會咁做。
痴撚線既
間酒店貴你唔識搵間平架
冇咁大個頭就唔好戴咁大頂帽啦
女家人情歸女家都係常見做法,其實係禮金的一部分。通常傾禮金的時候女家會要求e.g 100萬禮金+50圍酒席,意思就係比佢請50圍親戚朋友,而嗰50圍人的人情比女家袋。呢部分應該係傾禮金階段傾清楚,你可以回返話只比到一萬禮金加一圍酒席。
其實就未聽過人情扣除成本先比女家,通過都係一圍圍咁比女家。通常女家親戚會直接比人情女家,你根本就唔知人地比咗幾多人情。
呢啲乞衣飯唔食好過食。
dodo 姐?
依d人真係為錢r爛塊面
無錢擺乜撚酒
結婚擺酒呢家野
以前係男家出晒
係男家、唔係新郎哥出晒
係老豆比錢架
張帖都係用老豆老豆名義邀請你出席
唔知邊個on9話擺酒要對新人科水
岩岩結婚既新人
撚有錢搞咁多野咩
積蓄洗下唔止
隨時要借錢結婚
on9到震
講到明去但唔俾錢咪仲仆街
你睇返自己打過啲咩啦
係你自己話心入面都想大家幫手補貼,所以大家咪針著你呢點話你囉
你撫心自問,係咪真係咁唔care啲人情?
on9先比人情
除非好熟
*每次都比20k以上
無錯啦

下下起手式都係想笑鳩人無婚結,你有理有據都比人針對啦

唔好意為呢個世界真係咁多單身狗啦師兄! 我自己結左婚,都同意上面師兄觀點,但態度上真係好令人反感
你自己再從睇啦 我打得好撚清楚嫁

我實在好唔撚明
我上面都寫到明 人地唔比人情我我唔care
你有比到 能夠補貼到我固然開心

成句咪即係 你冇比我ok 有比能夠幫補到下我我當然開心
喂大佬 我擺酒係一開始已經遇哂budget自己都夠找嫁 我冇強制我既親戚朋友補貼我嫁 大家有比到人情我能夠幫補到下我我係咪都唔能夠高興呀
我由始至終都係屌緊班友一講到飲宴講錢就發撚哂癲

成班上面廿幾三十個人捉住我補貼兩個字黎瘋狂咁屌 屌到冇野好屌拎埋spotify黎屌都cls

但係中間幾個清屌我個陣聲稱都有收人人情嫁喎 大家中文係咪差到咁
不意外,
因為通常喺嗰度攪既,
都係仆街黎,
星期六日本身放假休息,
你要人地神咁早起身,
坐完車又要轉船入去,
住新界既真係大鑊,
呢啲人心地真係唔好,
完全唔為賓客着想。

上埋報紙添
有冇識主角既巴絲講下佢啲野
呢個利是輪都爆喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞