90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike
上面咁多位師兄唔該搞清楚番件事先

係朋友或者賓客角度 你唔想比錢或者直情唔想去
或者朋友冇責任去夾錢
呢d諗法我冇話唔岩喎
我上面都講左 係我既飲宴 我既朋友一蚊都唔比我都唔會care

我只係批評緊各位站係結婚嗰個人既角度
話佢地冇錢咪撚學人擺酒
咩無錢就細搞
呢d說話根本就係離地
結婚既野根本唔係一個人話事
唔好話酒席
連餅卡買咩grade 都唔會你話到事

我真係好奇 上面屌我個d有冇一個係有結過婚
講真無錢結婚就唔好搞咁多野
如果我可以結婚我出埋錢請哂朋友又點話
大前題係非常之毒....
可能真係無伴終老
紅?邊撚度紅啊?睇過
一早已經變左做大家夾錢補貼下新人

所以收親帖都好無奈
你唔係嗰啲要當晚拆人情利是,先找到數嗰啲人啊?
屌你 你閱讀理解有冇問題呀
我上面咪講左朋友唔比人情我都唔care羅
我係屌緊你班友未搞過結婚又想法離地呀
又網紅
邊忽紅呀? 睇過!?
18k follow都叫紅

1千蚊港紙已經有20k 高質follow
冇錢咪唔好擺囉
又係呢句...
算啦 呢個post根本全部都係細蚊仔未結過婚
講黎都哂gas
走先
祝上面咁多位清結婚個陣好運
垃圾男人,話事都冇能力
結婚一定要擺酒?
你同未婚妻結婚定係同佢屋企人結婚定係同佢朋友結婚
定係你同你老豆老母結婚?
無辨法自己話事,係因為你廢。

結婚上寫字樓律師搞手續 $5000都有找。
無錢、窮。咪遲D先後補囉。
要搵親戚朋友黎幫補擺酒支出費用,同乞兒無撚分別。
啲咩報紙雜誌同我拎走,我唔係人咁品㗎!
呢間野,果日行過,周圍都係整車鋪,個招牌就粉紅光燈,好似ready 畀d 師父上去一樓一叫雞咁格格不入。
邊到紅?
勁似, 仲要個裝修真係可以用HEA黎形容
求其周圍D野用粉紅色就一班女幫襯
次次行過見到都覺得好似雞竇金魚缸
果條友口講話朋友唔比人情唔緊要,
一方面又想人貼,自相矛盾。
根本就同個KOL一類人,人唔笑,狗都吠
又唔好講到唔buy你講法就未結過婚先得架
揀得愉景灣酒店,仲要lunch buffet,已經唔多似係屋企迫啦
冇錢又要地方靚,又要食得懶係貴咁
出到聲迫人比cash做人情,呢鋪點計都係柒

再講,你都係廢架喇 咁撚大個人結婚都唔話得事
睇死你結婚d錢都係屋企幫手出啦
啱啱結完婚,對 人情 呢樣嘢有兩個睇法

1. 人情係自願,多與少都係心意,唔應該去計較,嚟得現場都係祝福你嘅人,你既然邀請得佢嚟,就證明佢喺你心目中係一個人物,既然係咁,你點會同佢計較錢銀

2. 利是封寫名係因為要回禮,有時你明知果位朋友,或者你家長知道果位親戚家境唔好,但封好厚禮,自己個心都過意唔去,呢個時候就要封返封回禮,象徵式收200(因爲人哋一番心意,唔收又唔啱禮數),其他袋返俾佢

擺酒其實晒錢晒時間晒體力,但四大長老話要,你唔通唔結咩。但酒席真係要量力而為,切勿充大頭鬼,如果唔係結完都唔開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞