90 後 IG 網紅準新娘疑 WhatsApp 要求朋友付現金人情兼寫名

351 回覆
238 Like 12 Dislike
我擺酒係寧願人到好過禮到
開開心心見證我結婚就夠
人情你冇唔緊要,最緊要你賞面到
屌 就係呢間野?
勁肉酸 成間粉紅色 啲裝修又7 一睇就知係淘寶是但買啲裝飾品
成間雞竇咁 同樓上既一樓一簡直相映生輝
根本婚禮個目的就係咁,係比中國人醜陋貪錢性格扭曲曬。
上一代d人覺得擺酒有錢賺,仲講返當年擺酒賺到幾萬蚊好威威
縑貴既咪下次結婚果陣擺酒樓囉
講開又講 上次去同事個餐
兄弟姊妹收人情個陣會即時係你面前mark名...
有網民遂上網查閱愉景灣酒店 Lunch Buffet 的價格:「好似是 10 萬元包 120 人,平均每人 833 元,所以她說好貴,可能驚人封少過 800 元,因 800 元都圍唔到本。」

就封833蚊人情
貴既咪下次結婚果陣擺酒樓囉

再扣埋來回車費
下次再搞 比個八折優惠 thanks
自己理虧都唔俾人屌咁霸道?
其他野我唔多講啦 廢事哂gas
我為左結婚儲左四十萬
酒席以外既支出比哂仲剩廿十剩萬
全部結婚既費用我全部比哂
兩家父母 未婚妻一蚊都冇要佢地比過

你估個個都係連登都係毒撚窮撚咩
又要做雞又要有貞節牌坊,仲要唔俾人唱
仲on9自己比全數就更加唔洗聽屋企講,自己同條女話事啦
女家個邊錢又冇分出,人情仲同佢拆?你真係乖女婿咁撚蠢
要拆都係兩公婆自己一人一份啦
你唔想比咪唔好比羅
比到我固然高興
我係個正常人 幫手補貼到下我一定會開心
我唔明矛盾位係邊
好心佢冇咁大個頭就咪充喇
得啦得啦 我點都係on9嫁啦
成個post講咁耐 真係得一個真係結過婚既師兄分享到正常人既心得
仲有廿萬唔計人情收入去找酒席錢都叫充
搞清楚你地講咩先
又要結左婚我可以評論呀
網「紅」?邊到紅?
係呀 就嚟成個連登得你一個結過婚
真定假呀?講到出口咁肉酸?
屌你老母乜撚嘢網紅 用埋晒啲蝗語
自己做水魚就以為全世界都好似你咁冇用

冇錢咪簽張紙咪算,又要充大頭又要計錢計到狗咁
勸你唔好再覆啦
你只要同兒登仔唔同意見, 佢地唔會嘗試理解你, 只會不斷攞住一兩點攻擊你, 就算你解釋得幾有因由, 幾有理據, 佢地都唔會理架

其實我明你果句想補貼下, 同想李+X俾錢你一樣, 得個諗, 諗下就算
不過啲人唔會理你架
你諗下就錯架啦
趁未發展到有"吹咩"呢啲低B回覆出現之前好收手啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞