親子王國師奶出post :如何防止個女誤嫁「公屋男渣」

390 回覆
1608 Like 51 Dislike
如果係陳奕迅出呢個post 應該多D人同意
因為佢老婆已經一早逃出公屋生活了,
十分之以身作則
well-said 好明顯篇嘢嘅出發點係圍繞自己(即係岳母) 表面上為個女著想 其實為自己
當然呢個諗法係無可厚非嘅 只怪社會太過現實...
1) 建立良好既親子關係
等個女仔結識咩人都會帶俾父母見

2) 有能力既 個女嫁得唔開心
叫佢隨時返娘家

3) 咁多規矩 一到反叛期
佢更加同你作對 會唔會弄巧反拙

4) 自己都會錫個女 但唔會縱
一來 性格好 先會有大機會遇到 性格好既另一半
二來 個女揀另一半 下意識會拎父母做比較 (我信 Sigmund Freud )

父母緊張都正常
多個人多雙眼 screen下個性格
其實 公屋都係一個住所
如果住豪宅
脾氣唔好 我個女咪又係辛苦過日子

利申: 識小學同學 中學同學 同事住公屋
原來屋企人有私樓收租
平時出入搭火車 巴士 行路
只係住慣左附近 公屋配套成熟就繼續住
佢真係清楚知道自己想要個女要咩
咪又係同連登某啲會員既post差唔多
淨係識負評,反駁唔到?
其實佢都有講要增值自己個女,唔係錯晒嘅
agger
咪傻啦,如果住公屋,不論租定買,有其他物業,大量資產,跟本就係濫用緊社會資源,人格就係低劣,點會比自己個女同呢d人行埋。

又咁講,教囝囡不嬲都要身教,自己有良好品德,有對美好事物的追求的品味,有正確是非觀。點會怕佢睇得上d垃圾。
唔會話你錯
但我諗九成香港人都唔達標
如果有得貪小便宜 佔用資源又唔會被人發現
有幾多香港人會唔去做
個c9講得好啱喎 唔係味要個女釣金龜 而係透提升個女既經濟能力 知識水平 個人修養去覓個門當戶對既對象
見到個topic差啲直接負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞