【獵殺惡魔】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(三)

554 回覆
216 Like 0 Dislike
Btw 如無意外會提早聽日出大結局
希望大家可以一齊陪001同80走埋最後呢條路
陪埋樓主完埋呢三個月嚟最後一次更文
嗚啊我唔想喊啊
突然覺得好快就大結局
0仔
Happy ending please
仆你個街真係sad end
可能最後80再一次用01對若兒既魔術?將01變係把劍上面。
用釘書機黎做容器咪得反正佢點都打不死 兩野就好返

咪就係反正佢有狼人嘅快速恢復能力
小凌……

小凌……

小凌……

溫暖嘅光芒映入眼中,我緩緩張開雙眼,面前有道模糊嘅身影,但睇唔清佢嘅臉貌。

「小凌……係咪小凌?」

眼前嘅臉貌漸漸變得清晰,無錯……!

「小凌!」

「你嗌咩嗌?嘈喧巴閉。」一道熟悉嘅聲音傳入耳中。

雖然又毒又冷淡,但又非常溫暖。

「小凌,真係你啊嘛?」我以為自己眼花。

「我應承過,你醒返嗰陣,我會陪喺你隔籬。」一股溫暖嘅感覺包覆住我隻手。

雙眼不禁熾熱,視線漸變模糊,我無諗過真係可以再見小凌一面。

「有咩好喊,傻妹。」

「因為我……我唔知啊……唔知啊……」

「如果你一早將所有嘢講出嚟,就唔使搞到我哋咁辛苦嚟救你。真係傻,傻得交關,傻到無藥可救。」

「我驚……我驚會連累到你……」

「驚你屎忽咩,根本無必要驚,只要你開到聲,無論發生咩事我都會陪喺你身邊。」

「點解……」

「已經講過啦,唔係又要我講多次嘛?」

小凌一副好唔耐煩嘅樣,然後表情慢慢放鬆落嚟,露出溫柔嘅笑容。

「因為,你係我想守護嘅事物。」

小凌輕輕彈咗我額頭一下。

唔知點解,塊臉同耳仔突然變到好熱……肯定,肯定係我未病好喇!

「所有嘢已經完結,太陽神殿已經被摧毀,再唔會有人嚟捉你。從今以後,你可以以官白寧呢個身份自由自在生活落去。」

小凌企起身,依然握住我隻手。

「話說呢……救你嘅時侯唔小心跌咗你落地,所以到依家你都仲要瞓喺床上……」

小凌一臉唔好意思,但又忍住忍住想笑出嚟咁,好似有種俾人恥笑嘅感覺……

「總言之呢,你就好好喺度休養下。你記唔記得情人節嗰陣講過嘅嘢?」

「情人節……?」我愣一愣。

「我準備咗驚喜畀你,你快啲出院就知。」小凌微微一笑。

「……嗯,約好啦,我哋勾手指尾!」我伸出手指尾。

「嗯,勾手指尾。」小凌伸出手指尾。
勾過手指尾之後,小凌離開咗病房。

無幾耐,病房外傳嚟腳步聲。

房門推開,三位師兄、霍小姐、穆樞機一齊企喺門外,十分驚訝咁望住我。

「白師妹!」

「白師妹,你終於醒咗啦!」

「白師美……」

「喂!你幾隻豬頭等陣,要叫醫生嚟check咗先!喂!」

「霍靜講得啱,而且小妹妹嘅身體施展過降魔儀式,未知會唔會有後遺症。」

醫生檢查完一輪,初步無咩大礙,大致好快得七七八八,如果無咩特別就可以出院。

「我……瞓咗幾耐?」

「你瞓咗三日啦,知唔知我哋全部人都好擔心你啊!」肥師兄激動到肥肉都喺度震。

「師父佢倒臥病床,每日都問白師妹情況如何。」高師兄講。

師父……

矮師兄接住講落去:「不過放心,師父安然無恙,不如說唯一心結就係白師妹。」

「無錯,最緊要係白寧你無事。」霍靜露出欣慰嘅笑容,眼神卻有點黯然,「如果唔係……」

「唔係……?」我不解咁問。

「你有無發覺,好似少咗……」

肥師兄未講完,高師兄即刻撳住佢把口。

「你個死肥豬,唔好亂講嘢啊!」

「唔唔!呢啲……遲早都要俾白師妹……唔唔!」矮師兄加入埋一份,令肥師兄講唔到嘢。

「你哋三個奇奇怪怪,究竟想講咩呀?」我望住佢哋三個,完全摸不著頭腦。
穆樞機唔係有事啩?定係個肥師傅
白寧有陰陽眼,001死咗變咗做鬼
白0
剩低嘅我會一次過出晒請稍等
樓主
凌晨12點見大家12點可以入嚟睇大結局
Live啊
推!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞