【獵殺惡魔】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(三)

554 回覆
216 Like 0 Dislike
我哋返到學校,去學校canteen搵Shelly佢哋食飯。

阿瞳已經出咗院,返到學校繼續佢最緊張嘅學業,不過走堂個幾兩個禮拜嘅分數係無法挽回。

真陰公。

不過好似經歷上次件事,阿瞳一家人發現其實阿堯係關心佢哋,不過可能青春期少年比較叛逆,佢哋一家人因此關係變好,阿瞳亦唔使成日操心佢細路。

「係喎,話說下星期就係情人節啦喎。」食食下飯,阿瞳忽然講。

「情人節?」白寧歪頭問。

「係呀,你哋嗰日……有無約人呢?」阿瞳壞笑咁掃視我哋。

「暫時……無掛……」浩然唔肯定地講。

「我都無。」Shelly邊望電話邊答。

「小凌同白寧呢?」阿瞳望住我哋兩個,「定係你哋兩個已經……」

「唔係掛!」浩然好驚訝望住我哋,「不過最近又的確成日見你哋兩個出雙入對……」

「無。」我堅決否定。

「哦……既然各位單身人士情人節無人要,不如大家開個單身狗party呢?」阿瞳好興奮咁講出好悲哀嘅說話。

「唔好搞我。」我即刻拒絕。

「點解啊?」

「因為太悲哀。」
除咗我,Shelly同浩然都對阿瞳嘅提議無興趣。

不過唔知點解白寧聽完阿瞳講嘢之後,就一直一臉呆滯嘅樣。

食完飯,我同Shelly佢哋去上堂,而白寧就由佢自生自滅。

不過入課室之前,白寧無啦啦拉住我,唔俾我入去。

「做咩?」我愕然地問。

白寧雙眼直直望實我。

「你情人節嗰日有無嘢做?」
咁仲使問嘅😂
樓主啱啱睇左您個西鐵故好正

返來睇返睇您話有夏舞外傳

但唔係好見

係咪唔會出了
比個好結局小0 同白寧
完咗呢個故寫返
結局……其實從一開始就已經決定好
啱啱做野係難pick up d

過多1 2年習慣左好好多

加油
其實係嗰陣無咩心機出久而久之就由得咗佢
依家返工係有心機但無精力
不會旋轉
哇好緊張 80
推~~
白寧甜
有J白寧甜要不
Btw 呢個故應該月尾前完之後會出外傳 同埋補返西鐵故外傳

其實我已經打緊新故 不過可能會放慢腳步 同埋想去學術台做下學術撚
咩話……?

唔知點解,我感覺到心跳加速。

「點解要情人節出街?」我不解咁問。

「因為……想多謝小凌一直以嚟對我嘅悉心教導。」

「你終於識交學費啦嘛?但係……都唔使要情人節出街㗎嘛?」我再三咁問,想從白寧口出得出答案。

「總之……」

白寧忽然變得扭扭捏捏。

「你唔好理!總之要情人節!」

白寧臉頰泛紅,氣忿忿講完之後就轉身跑走。

佢唔係我想像中男女之間嘅怕羞,但又非常緊張。

唉……算喇,俾你估得到嘅佢就唔叫白寧。

只不過……

「點解……好似係我期待緊佢講嘅嘢咁?」我不由然摸落自己心口。

到嗰日,我人都未瞓醒,門外就傳嚟鬼死咁嘈嘅敲門聲。

「邊個呀?」我睡眼惺忪去開門。

「小凌,我哋今日去AIA啦!」白寧刺耳嘅聲音傳入耳中。

「去鬼咩,你唔好去到先同我講……」

當我望到白寧嘅樣時,我停止咗我嘅話語,瞬間醒咗神。

唔係因為太奇怪,而係因為……太靚。

平時嘅白寧都係頭髮紮髻,牛仔道袍,牛仔短褲,白色背心。雖然都幾襯佢傻下傻下咁款,但始終都叫做causal style。

但而家喺我眼前嘅白寧一把長髮放咗落嚟,臉化淡妝,掛住耳環,披住頸巾,上身杏色cashmere樽領冷衫,下身深啡色格仔絨毛裙,加對駝色嘅皮鞋,再拎住個白杏色嘅皮質手袋。

完全,判若兩人。

如果唔係認得佢把聲,我根本唔知……原來白寧可以咁靚。
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞