【獵殺惡魔】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(三)

554 回覆
216 Like 0 Dislike
可以 不過怕無人睇啫
今日真係太攰 連返六日 今日直踩13個鐘
不過放一個禮拜假呢個禮拜加速出返
結局延期暫定3月7日 星期四視乎情況會早更
push
Push
訓醒真係攰死 訓咗12粒鐘
養足精力出結局篇 一陣補更 好快
準備mid term考完希望有文
巴打midterm加油
實驗體……!

聽到呢度,我再無法強忍怒火,拎出銀刀向亞納扎衝過去!

鏘!鏘!鏘!鏘!

亞納扎拎出匕首抵擋我嘅攻擊,但無正面還擊。

「進化論係現今最多人支持嘅人類起源學說,雖然有少數學派認為人類唔係進化而成,但有樣嘢一定正確——人類天生係有適應環境而進化嘅能力。」

亞納扎架起我把銀刀,伸出腳踢落我毫無防備嘅腹間,將我踢跌落地!

我即刻企起身,握緊銀刀同佢對峙。

「進化有分為先天同後天,先天有西方皇族選擇近親相交保持優良基因,後天有透過適態環境改變基因序列,人類無法降魔,只係因為未能適應。」

聽到呢番話,心裡頓時冒起唔好嘅念頭……!

「無錯,透過先天將能承受較長時間惡魔能量嘅容器交配繁殖,再後天不斷重覆灌輸惡魔能量,透過交配與適應令容器進化成可以承受惡魔嘅程度。」

亞納扎猶如發明家,欣喜將實驗結果講出。

「官白寧,就係唯一成功嘅實驗體!」
我瞄準亞納扎嘅頸動脈,一刀揮過去!

「冷靜,當你因為我嘅所作所為而嬲,你有無諗過依家嘅科學家其實都一樣?」

亞納扎輕鬆擋住我攻擊,依然無反擊之意。

「科學家為咗探索知識真理,會拎其他動物用嚟做實驗,其實同出一轍,探索世界真相同時總要付上代價。」

「歪理,又係嗰種讕係現實企喺道德高地嘅道理?」

「我從來無承認過自己做嘅事係啱,而係我想去咁做。雖然我哋係撒旦教,但其實唔係真正信奉惡魔。」

「你同打完人話自己係無辜有咩分別?」

「你,信唔信神?」

亞納扎突如其來問咗條問題,不過佢似乎並非真正向我發問。

「我哋同科學家一樣,只係一班想探索世界真理,但就屢屢受到教廷嘅壓迫。十字軍東征,女巫狩獵,聖女貞德,歷史上出現過無數例子,所以我想窺探一下,所謂嘅神係咪真正存在。」

「咁點解要降魔?」我反問。

「如果真係有神,渺小嘅人類係無法抗衡,所以就要利用與神相反嘅魔。」亞納扎講出目的背後嘅原因,「凌寧壹,我睇過天魔嘅資料,你當時用昆迪拉殺死咗天魔係咪?」

「咁又點?」

「所以你係同我同類人。」

「我的確做過咁嘅事,但唔代表我同你一樣。」

「咁嘅事?你誤會我嘅話,昆迪拉係對付比自己強大嘅靈體時其中一種有效對抗手段,係科學界嘅重大發現,點解你會認為有錯?」

亞納扎一臉不解。

「因為用骨灰煉製武器係有違道德?因為將人煉成怨靈係禁忌?因為詛咒係邪惡?」亞納扎嘆氣搖頭,「唔係,係因為人類作出偽善嘅理由束縛自己,令知識停滯不前。」
亞納扎停低攻擊,友善地向我伸出手。

「我哋係同路人。」

亞納扎隻手放喺我眼前,佢講嘅嘢其實不無道理,比起邪教,甚至接近以科學為中心嘅驅魔師諗法。

不過……

「真遺憾。」

我伸出手,將銀刀直指亞納扎要害,亞納扎馬上縮手後退避開一刀。

「點解?」亞納扎問咗句。

「我唔係嚟為咗阻止你哋降魔,拯救世界。」

腦海浮現出一副臉容,一副非常傻氣,非常天真,想將之永遠守護嘅笑容。

「因為呢個女仔?」亞納扎呆咗呆,「真係浪漫嘅愛情,只為心中想守護嘅事物不顧一切奮鬥, 背後迎嚟嘅係世界末日。」

鏘!鏘!鏘!鏘!鏘!鏘!鏘!

亞納扎終於無再繼續講話,露出認真眼神同我戰鬥!

「放心,為咗喺毫無雜質情況下進行儀式,呢間房只有我哋兩個。」亞納扎嘅匕首掠過我嘅臉頰,劃出一條血痕,「只要你打贏我,就還返個女仔畀你。」

我右手拎起銀刀擋住匕首,左手伸落褸袋,拎出另一把刀揮過去!
所以…… 白寧同好多人咩過?
屌 有句要修正下

「無錯,透過先天將能承受較長時間惡魔能量嘅容器交配繁殖,再後天不斷重覆灌輸惡魔能量,透過繁殖與適應培植出可以承受惡魔程度嘅容器。
啊…… 睇到果度嚇到我呢
仲心諗001咁大方既,反應都唔係好大,竟然唔介意
80比人當做肉便器
做乜鳩
80係純潔無瑕的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞