【獵殺惡魔】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(三)

554 回覆
216 Like 0 Dislike
我面無表情,舉起手講咗句:「Hi。」

「你哋識㗎?」Derek好驚訝指住我哋兩個。

「係啊,凌先生之前幫我驅過魔,仲斬爛我枕頭,打到我損手爛腳!」Heidi半開玩笑咁講。

「喂,凌先生你咁對我女朋友真係唔得!」Derek搭住Heidi膊頭講。

「你哋……拍拖?」我舉起食指喺二人之間徘徊。

「係呀,都一段時間。」Derek沾沾自喜咁講。

「真係令人驚訝。」

「但你個樣一啲都唔驚訝。」

唔單止Derek,而家嘅Heidi亦都能夠挺起胸膛開心大笑,無再被過去束縛。

我稍微好奇咁問Derek:「我記得你為咗Karen,七年嚟都無再鍾意其他女仔。」

「我到依家都無忘記過佢,我甚至有同Heidi講過Karen呢個人。」

「嗯。」Heidi點頭。

「不過我明白到,光唔係照亮,而係傳遞。」

「咩意思?」我露出不解嘅表情。

「Karen佢雖然離開咗我,但佢將愛嘅光芒傳遞咗畀我,而依家我希望可以傳遞光芒畀其他人,等其他人可以感受到光芒嘅溫暖。」

傳遞光芒……

「不過,我得到嘅光芒唔淨止嚟自Karen。」

「無錯。」Heidi點頭附和,「仲有凌先生。」

「你所做嘅一舉一動,已經將光芒賦予咗畀我哋。」

我愕然望住佢哋。

大概因為,我從來未諗過會得到咁樣嘅回應。

當初為咗唔再孤獨,為咗報仇而做驅魔師,漫長嘅道路我唔經唔覺幫咗咁多人。

穆姑娘、Shelly、浩然、阿瞳、芷欣老豆、阿堯,仲有其他人……都覺得係咁嗎?

昔日若兒將光芒傳遞畀我,照亮處於深淵嘅我。

今日我將光芒傳遞畀他人,重覆住同樣嘅事情。

但係,仲差一個人。
「多謝你哋。」我衷心向Derek同Heidi道謝。

雖然佢哋兩個不明所以望住我莫名奇妙嘅道謝。

到三月十二日夜晚,準備去拯救白寧。
又停喺到㗎
會唔會係用返001可以殺神魔嗰把嘢
「意思係必須要有強力嘅外援。」
樓主係咪特登㗎你釘書機一陣畀人笑到面黃
有機會
笑咗
你又欺凌佢
蒼蠅王聽落似以前星期日九半個啲一出場就收皮嗰啲
由靈異故變左笑故
屌你數碼暴龍嗰啲呀
白寧被人捉咗 大家淨係掛住笑穆樞機
係好笑吖嘛
我撐穆樞機型到最後㗎
釘書機邊個改㗎 好到肉呀喂
唔記得左who is Heidi
你重睇嗰下就知
我哋而家前往嘅目的地,係位於馬鞍山嘅馬鞍山教堂。

相傳以前馬鞍山礦場落成先,村民人數激增,於是落成咗兩個教堂供居民供奉,其中一個係馬鞍山教堂。

後來教堂漸漸荒廢,成為廢棄教堂。

話說附近一帶村民非常抗拒外來人嚟參觀,認為被打擾安寧,所以馬鞍山教堂幾乎無人問津。

我哋撥開半身高雜草,爬過生鏽圍欄,進入大門早已塌毀嘅廢棄教堂。

「身為撒旦教竟然用教會做藏身地址。」霍靜厭惡搖頭,然後打開電筒。

座堂只有兩個課室左右大,電筒照一轉,除咗厚如棉團嘅灰麈、佈滿天花嘅蜘蛛網、腐化多日嘅麻雀屍體、斷成兩截嘅十字架石像之外,就無其他嘢。

「呢度真係太陽神殿嘅藏身點?」其中一個警員膽怯咁問霍靜。

霍靜並無回答嗰位警員,視線移到我身上。

我指住本應係祭台位置嘅地下,然後話:「成座教堂淨係得嗰度地下無麈。」

「有機關?」霍靜問。

「我睇睇。」我行到祭台前踎低觀望,地板雖然無塵,但又無任何機關。

我拎出太陽燈電筒,照落地下。

果然,一個法陣瞬間顯現眼前。

「用隱形墨水畫嘅法陣。」

我拎出硝酸銀噴霧,將隱形墨水洗走。

「磁場有反應!係結界!」其中一個拎住插有儀器嘅電腦嘅警員話。

同上次喺教會創造結界情況相反,呢座教堂本來磁場反應非常劇場,自然形成無形結界,而對方藏匿於結界之中,再透過法陣將磁場平復落嚟,切斷無形結界入口。

磁場雖然紊亂,但結界入口無劇烈浮動。

「你你你你,喺度stand by,其他人跟我入去。」霍靜指揮佢嘅下屬。

穆爾泰默不作聲,做咗個十字架手勢。

「我準備好。」我應咗句。

今次行動分別由霍靜帶領嘅少數特警成員,加上穆爾泰為首嘅幾位神職人員,同埋我進行。

我哋沿住磁場缺口步去,穿過之後映入眼簾嘅——

鈴——鈴——鈴——

緩慢嘅銀鈴聲傳入耳中,映入眼簾嘅係一個祭壇。周圍燈光昏暗,只有牆身掛住油燈,燃點黑色蠟燭,白衣教徒左右兩邊肅立,總共六十六個人。

正中央地下有個大型倒五芒星陣,鮮紅嘅顏色彷似以血畫成,而法陣正中心有個山羊角惡魔雕像。

鈴——鈴——鈴——

銀鈴聲緩緩響起,白衣教徒低頭細語,猶如祈禱緊。

其中一個教徒察覺到我哋,過嚟,然後其他教徒嘅目光一齊聚焦過嚟。
今日有啲攰聽日後日繼續

Google search 馬鞍山教堂
現實去會畀人趕走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞