【獵殺惡魔】我係一個驅魔師,專幫人驅散妖魔鬼怪(三)

554 回覆
216 Like 0 Dislike
再推
哩間圍晒鐵絲網,入唔到。
穆爾泰默不作聲,做咗個十字架手勢。

我諗起十字死光咋
好想知釘書機會唔會柒到尾
釘書機知自己又要柒多鑊 所以先祈禱希望唔好咁柒
啲人會偷入去打卡
屌你哋穆樞機就嚟變埋主角添
笑到仆街
Push push
Cls
其中一個教徒察覺到我哋,抬頭望過嚟,然後其他教徒嘅目光一齊聚焦過嚟。

「噓!噓!噓!噓!噓!噓!噓!噓!」

頓時,一陣黑霧充斥房間,將眼前視線完全遮蔽!

「小心!」霍靜拔槍大叫。

砰!砰!

身後響起槍聲,忽然兩道黑影跌到我腳邊……係兩個頭部中槍嘅神父屍體!

我望向身後,黑霧之中隱約見到開槍嘅人……係其中一位特警成員!

嗰個特警雙眼流露懼色,然後顫抖嘅雙手舉起手槍指住我。

「怪物……怪物啊!」

砰!

槍聲響起,但子彈並無向我射嚟!

喺嗰位女警身後,另一粒子彈貫穿咗女警個額頭,我仲未明白發生咩事,連番子彈向我身邊不停射過嚟!

我邊跑邊躲避子彈,霎時另一道高大身影握住銀刀向我撲過嚟!

「可惡嘅惡魔,我唔會俾你迷惑到!去死啦!」身穿白袍嘅神父向我捅過嚟。

我輕輕出腳將神父踢跌,然後反手將佢壓落地下!

「惡魔!放開我!惡魔!」

唔通……佢哋俾人迷惑,將除自己以外嘅人都當成敵人?

正當我牽制住神父時,黑霧中飛出一粒子彈將神父太陽穴貫穿,神父隨即停止大叫,面部無力垂落地下。

周圍實在太混亂,槍聲同慘叫聲不斷傳出,屍體陸續遍佈地下。
「凌寧壹!」

係霍靜!

我馬上向叫聲跑過去,只見霍靜同穆爾泰仲有幾位特警同神父企喺一個法陣裡面,佢哋似乎無受到影響。

「快啲入嚟穆樞機個法陣!」霍靜向住我大叫。

我即刻向霍靜跑過去,但霍靜又突然舉起槍指住我。

唔係……

千均一發,霍靜開槍之際,我俯低身跑到霍靜腳邊,與此同時子彈向我身後飛去,將準備從後襲擊我嘅特警殺死!

「虧你諗到我想做咩。」霍靜吐咗口氣。

「虧你咁決斷殺死你啲手下。」

「我係上司,佢哋成為威脅,我有責任處理佢哋。」

身處法陣裡面嘅我哋並無成為其他人目標,但黑霧之中大部分人都被迷惑,不停襲擊其他人。

而且,除咗佢哋之外,仲有另一班敵人隱藏黑霧之中。

嗖—!

穆爾泰拔出半身長銀劍,將正面襲嚟嘅兩個白衣教徒斬首!

「咁落去唔係辦法。」

短短兩分鐘,原先數十人嘅小隊幾乎全軍覆滅,黑霧之中血味彌漫,屍遍橫野,化為慘絕人寰嘅地獄。

「係惡魔召喚。」穆爾泰從眼前場景得出推測。

「佢哋……已經完成降魔?」霍靜睜大眼睛愕然地問。

「唔係。」穆爾泰搖頭否定,「只係單純召喚咗惡魔嘅靈體,而且唔係Beelzebub,不過……呢個惡魔似乎好難搞。」
多啲多啲
樓主係咪特登比釘書機表現
feel到木書機好努力但搶戲搶得有啲做多左
搶到都要話人做多咗木書機好慘
夜啲會再更多少少
屌我無特登寫穆樞機㗎
穆樞機你要加油 我相信你可以重振雄風 洗脱釘書機呢個污名㗎
大家畀啲信心佢 你睇佢今次畫法陣幾有作為 雖然次次都只係畫法陣有用打交就冇乜用
「佢係咩惡魔?」我好奇問。

「以我所知,可以瞬間令所有人反目成仇嘅惡魔只有一個——所羅門七十二柱魔神第七位Aamon,亞蒙。」

黑霧慢慢散去,喺祭壇中心有個梟首狼身蛇尾嘅靈體飄浮空中,以銳利嘅米黃色雙眼俯視眾人。

環境漸漸明瞭,但無見亞納扎同白寧。

唔通佢哋唔喺呢度……?

「Madam!顯像儀探測到石像下方有暗道通往密室!」霍靜身後其中一個特警報告。

霍靜環視一周,然後話:「亞納扎‧艾奎諾同官白寧可能就喺密室度。」

我焦急咁話:「我哋快啲過去!」

「等等,我幫你哋開路,然後留喺呢度。」霍靜截停我。

我好快就明霍靜嘅意思。

雖然只係靈體,但惡魔仍舊強大。

正因為咁,只有黑科技儀器,但無任何神秘學知識嘅霍靜係無可能同惡魔與之抗衡!

「放心。」穆爾泰睇穿我心中想法,「你以為太陽神殿進行降魔,教廷只會派我呢位香港樞機?」

我赫然發現,側邊幾位神職人員身上制服同穆爾泰嘅等級一樣,係來自其他國家嘅教會樞機。

「去救白寧。」

轟隆—!

爆破裝置將惡魔石像炸開,底下出現一條通往深處嘅樓梯。

穆爾泰又將兩個教徒斬殺,我跟喺穆爾泰身後一齊向樓梯跑去。

「霍靜,多謝。」

「唔使,同埋唔好死。」
樓主加油
Btw 最後一張示意圖

撒旦教密派,太陽神殿教宗,亞納扎‧艾奎諾
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞