CANON EOS RP

216 回覆
48 Like 14 Dislike
明明rp 嘅4k係1.6 crop
用EFS鏡啱啱好
咁都要閹
當年笑a7一代得cipa 340張,三代已經進步到710
eos r 370可以接受
eos rp得250,好難唔笑

不過啲媒體呢排係度吹咩cipa冇參考性,咩輕鬆影過千張(又唔見幾年前有人話唔準)
nikon自己果部z6 z7 都係咁
話實際用落比cipa多
雖然係咁. 但EOS RP一定好好賣, , 對一般人黎講, 價錢>>>>>>機能
的確係
始終有批人對cancer有愛/對sony反感
唔買二手/唔買舊機(a7-2)

呢d買番2019新機 eos rp咪岩岩好

不過除左電 佢奄嘅嘢都唔太大影響
ibis 當cancer無能力做 但佢都有lens is 無問題呀 又唔係個個手動鏡
4k....我用咁耐sony 拍片個時間都唔夠一晚去影星曝光時間長
最重要係, 有要求就買1DXii, 買EOS R都唔好有要求, 更何況EOS RP
買1dx2對於拍片來講都未夠有要求
要c100 c300
我都覺得會好賣
平價機一向最大市場,加埋入門客係買牌子

不過垃圾電真係會影響體驗,用落就會覺「乜咁易冇電」
所以唯一最值得屌係電

點解唔用eos r果粒
而係用番eos m5/750 760果粒
cut響呢個位真係
對普通用家真係影響唔大 輕啲細啲平啲就可以

呢部真係比一般用家

不過Canon最識定位 cut呢度 都知佢諗咩
電應該最大影響喇掛

雖然我用一代a7果陣都唔覺好快無電
帶多幾粒電
rp 最難頂係個sensor 呀 屌你老母2019機仲敢出2017時出都比人笑垃圾既sensor
影下相真係唔大問題

之前去歐洲 帶m3 去影 影左成日都唔洗換電 可能m3用得少電

正正就係果粒 不過果陣都隨身帶多粒 好輕

不過慢慢影其實 換一換電 呢個動作都冇乜太大影響

如果唔cut電 冇人買佢部R
聽講新Processor 令到DR好啲

睇埋評測穩陣啲
其實係, 換一換電真係冇乜問題, 夠平已經大把人買
不過FF同APSC機用電量係咪會差唔多?
如果呢部rip可以大賣,證明價錢>>>>>>性能,我諗其他廠可以摺咗研發部,專心搞好marking就夠。
一定大賣
呢個真係唔清楚

如果拍埋去6D2 / EOS R 果堆鬥電量 一定係廢架

唔計Grip位 佢咁既Size 細過X-T3 細過X-H1 呢啲APS-C機同埋 輕過X-T3 ,X-H1

同呢堆同重量Size 鬥電量 咁睇上去就合理啦

拍埋去X-T30 都有得鬥下 呢個先係個賣點

6年前既a7 仲輕過細過rp,電量都多過rp 啦
唔洗問
實大賣
今次定價合理 出多幾個幫女友綁鞋帶廣告實好賣
無得咁計

因為計埋可能連dr都好過
同a7 差唔多重係真

咁當然 輕量化係一個賣點 其餘各方面都有關係

冇記錯當年A7 定價12000

依加Canon 10800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞