CANON EOS RP

216 回覆
48 Like 14 Dislike
binc
當年笑鳩A7一粒270張
依家EOS RP 一粒電得250張
先不論部機既質素/定位,近期(年)canon marketing 好柒
明知自己公司一定會出FF無反, 都周圍賣呢個廣告
Btw, 呢部機一好好定賣
一定好好賣
因為平就係一切,btw 部機真既好樣衰
FF無反wor, 平過買M43 wor, 仲要係canon, 邊有得輸
電少又可以出個vertical battery grip呃一筆
原本見到出街1萬唔使有FF... 點知用細電,真係唔屌唔鬆化
用緊入門機100d,想問下如果想換一部有back button focus既, 適宜轉邊部先抵玩?

勤力少少換電啦
如果佢只係cut走塊反光鏡當新機賣我叫做心服口服, 重點係FF機用APSC機電池真係忍唔住笑, 見到粒電就肯定冇防震
俾人插完冇4K死死氣擠出來, 仲要係4:2:0, 睇死唔支援UHS-II
咁擠法6D2又可以再戰幾年
A7R2 VS EOS RP
電量差唔多
價錢差唔多
Canon色好好多
雖然顏色真係好好, 但係好難補得返功能上差距
像素, 防震, 4K, 耳機監聽, 雙卡, DR
2019嘅相機要同2015年比較, 咁計落去係唔係要等多4年先會有呢D功能
Consumer level, 根本唔care 你講果啲功能,夠平,FF, 輕已經夠佢大賣
夠平 咪話同A7R2差唔多價囉
但消費者只會見到,佳能wo, 19年機wo, 尻衝
所以一定大賣
久仰大名
RF鏡始終都要時間去成長, 正如A mount去E mount一樣
反而最痛心真係個機身
SONY應該拎部A7ii改少少野
例如用膠殼,改用A7iii對焦
加番4K拍片
叫A7iiiE又好A7ii+又好
總之平你RP 一兩舊水
咁就好玩
如果2870 f2係EF mount... 保證大買... 又係a7配canon 鏡
可以插usbc屎袋叉電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞