CANON EOS RP

216 回覆
48 Like 14 Dislike
就咁睇佢D 主要功能其實都算正路, 個價仲有埋adapter...
https://hk.canon/zh_HK/consumer/eos-rp-full-frame-mirrorless-digital-camera/news#_ftn4
主要功能​​​​​​​​
淨機身僅重約440克,與一杯咖啡的重量[1]相當
針對RF接環而全新研發約2,620萬像素Canon全片幅CMOS 影像感應器
高效能DIGIC 8數碼影像處理器帶來一系列可提升影像質素的影像處理功能
標準ISO範圍ISO 100至40000,並可擴展至ISO 50-102400
配備雙像素CMOS自動對焦(DAF),提供全球最快0.05秒極速自動對焦速度[2]及可於接近完全漆黑的EV -5低光環境進行自動對焦[3]
「眼睛偵測自動對焦」 於相片及短片拍攝時新增追蹤對焦,持續追蹤主體眼睛
約100%(垂直)x 88%(水平)超廣闊DAF自動對焦範圍 [4]及高達4,779個自動對焦位置 [5]
加入全新「包圍對焦 [6]」功能,可自動連拍多張不同對焦位置的影像,再透過Digital Photo Professional或其他影像軟件的焦點重疊功能後製由前景到遠景都合焦的影像,適合應用於風景、微距及商品攝影
加入「靜音模式[7]」,無快門聲的靜音拍攝適合需要完全安靜的環境
內置0.39吋 236萬點0.7x放大率 OLED 彩色電子觀景器
3.0吋側揭式多角度Clear View II LCD 觸控螢幕,不論水平或垂直方向都可作多角度拍攝

內置「間隔計時器」及「B快門計時器」

內置Wi-Fi功能並可透過Camera Connect手機程式連接智能手機作遙控拍攝及下載影像
內置低耗電藍牙技術方便持續連接智能手機,隨時瀏覽相機中影像[8]、獲取GPS資訊[9]或以智能電話/無線遙控器 BR-E1進行無線遙控拍攝[10]
支援「拍攝後自動將影像傳送至智能手機」及「自動將影像傳送至電腦 ​[11]」功能

支援 4K UHD 25p/23.98p 格式[12]及全高清59.94p/50p/29.97p/25p格式短片攝錄[13]
支援無壓縮 4K 4:2:2 8-bit HDMI 輸出至外置螢幕或外置記錄裝置[14]

透過鏡頭轉接器EF-EOS R可完全兼容全線逾60支EF或EF-S鏡頭
支援高速UHS-II 制式 SD/SDHC/ SDXC 記憶卡
支援以USB電源轉接器PD-E1透過USB Type-C 端子為電池充電[15]

可靠防塵防水滴機身
呢舊嘢有電架咩
有時講說話真係唔好講咁盡
Canon一早估到
其實幾ok喎
睇價錢姐,機身官方價10880, 實際賣街如果做到9000 樓下應該有少少競爭力
淨係影相其實無問題仲好抵玩
一般「消費者」會對拍片都要求不大 見到1080p呀4k就覺得都係差唔多
拍片無可否認sony個spec好d但係要冇crop既4K都唔會揀canon
影風景先要ff喎
總有on9仔唔睇清楚無research
或者連crop咗都唔知
而大部份消費者都是on9的
有d就真係覺得部機好用,但係其他人就會話買垃圾做咩
好多人根本用唔到部所有功能
4K對好多人黎講冇用
RP就咁影相計已經算幾好
價錢又平

牙膏到咁都有市場就係咁解
大把人狗衝
Canon真係冇得輸
老實講我對自己部R 拍片方面都唔係咁滿意
但唔係因為畫質唔好所以唔滿意
係真係差冇左1080 120P
但平時家用都唔會用到120p
做野我要120格我用1DXii
家用又用唔著4k

所以啲人成日拎spec黎打飛機
你又唔係用得著嘅嘢 講黎哂gas
岩用咪得囉
影相用個腦唔係用部機
比部幾勁嘅機你唔用腦都係哂氣
啱呀, 應該間間都學canon咁出機
慘得過佢有人買

我都有Sony A7III FS7
不過拎黎做野夾番其他人用SONY機
各有各好
Canon的確係冇咁進取
睇下佢幾時比人食哂個市場先識醒
唔會啦, canon靠色都有排玩spec差過人賣平d都大把人買

膠比我自己 同你講咁耐
完全冇討論嘅意思
我有講錯咩?eos rp同a7r2比, 正常人都係買eos rp
要屌就屌rp dr 垃圾/ 電量不足啦
入門相機黎講上面兩樣係重要

屌4k留番黎屌部R/R pro
係咪冇crop 4K係入門機門檻?
如果佢只得1080,但提升dr,電量,加防震 又或定位就係ff廢機再減價我諗更多人願意見到

老實講應該一半拍4K嘅用家屋企部desktop 要升級先剪到4k片
[12] 4K攝錄會使用對比檢測自動對焦。4K攝錄時會裁切影像感應器的中央位置進行及透過影像處理輸出為4K UHD解像度

[13] 使用EF-S鏡頭時或啟動「短片裁切」時,不支援全高清59.94p及50.0p短片攝錄

拍片EfS 鏡都要閹埋
見連登仔咁踩法就知一定大賣
C乜野粉呀, 根本係canon廣告, 當時個個同相機有關既網都有出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞