CANON EOS RP

216 回覆
48 Like 14 Dislike
泥坑問題大d 鏡又少又貴 又唔夠rf 鏡靚 rf依家都唔少鏡
z6 7係有防震比你接老鏡
講到尾即係奸狼自己柒撚咗,當年去得咁盡
28-70 f2 收晒光圈都勁多紫邊
照你咁講EF 100-400都係內變焦
咁未照出囉, 冇人會質疑呢部機唔賣得,呢部機一定賣得好好,
但同時呢部機對唔會非Canon不買既人黎講真係好值得恥笑
特別係睇返佢以前D廣告
根据某啲奸狼犬嘅邏輯
唔理呀!用CANON嘅無論SPEC幾垃圾都好,我哋都係用腦去影相。
但若果Sony 初出垃圾就:屌,電量又少,鏡又少,垃圾
到SONY已經去到第三代,啲奸狼犬:spec好有撚用,肯定唔係用腦去影相,Spec幾高都冇用!
若果係CANON出到高spec嘅機,肯定評論就完全相反!

總知,祇要係SONY,spec低就垃圾,spec高就唔係用腦影相。
Canon嘅話,spec低係照顧市場同係用腦影相,機夠用就OK,marketing犀利,若果spec高就萬歲,黑科技!

如果RF 70-200 f2.8真係內變焦我會真心覺得勁, 但呢個樣真係睇得出冇野會伸出黎?
SOR 外變黎

Canon has filed a new lens patent for Canon RF lens. This lens is RF 70-200mm f/2.8L IS USM Lens. As rumored before, Canon will announce the RF 70-200mm f/2.8L IS USM lens in late this year.

US Patent Application 20190004296

Focal length: 72.00 135.00 194.99
F-number: 2.92 2.92 2.92
Half angle of view (deg.): 16.73 9.10 6.33
Image height: 21.64 21.64 21.64
Length of the zoom lens : 172.73 227.50 242.86
BF: 14.38 26.45 39.44
rp 跟本唔應該出
EOS R已經叫打得好辛苦
R 出果陣 個個屌垃圾 護航果班人仲一口咬定 r係入門 遲下有pro 機
點知Canon 貪心 出部垃圾rp
市場反應已經好明顯啦
EOS R已經跌價跌咗好多 kit 都係一萬八 仲出部rp? 同價位喎清

唯一解釋係Canon 自己都知自己亂嚟
唔理對r 嘅影響 唔理定位 唔理有幾多profit margin 只係想recycle得幾多得幾多

我覺得既然你定位RF 係高檔路線 咁未直接將EF 降至中低檔次囉
rf有pro 機 有靚鏡 吸引6d2 5d4 果班升級上去 止止血先
單反已成歷史 係大家都知嘅不能說嘅秘密
何必出低階垃圾出黎同無反舊機玩泥漿摔角? 趕客姐即係
你睇下pan記 對自己幾有信心 一出就行高階專業路線 空手入白刃 RF 跟本就係要行依條路線
咁樣講法咪行緊NIKON果條路 ?
唔係話唔好, 但做得新系統就想成個系統移過去
得高階機會係好事黎?
唔係我話好唔好
係市場已經覺得Nikon 果條路好
EOS r kit 由22k 去到而家18k
z6 kit 由22k 到而家20k
岩岩睇真d,見到canon hk 同dcfever 都無話送個grip,要另買,淨係送EF-EOS R Adapter

但美國個邊係送埋個grip 同 EF-EOS R Adapter

香港canon 同nikon 都特別仆街

建議零售價:
EOS RP機身:港幣10,880元(附送鏡頭轉接器EF-EOS R*)
EOS RP連RF 24-105mm f/4L IS USM鏡頭套裝:港幣18,980元(附送鏡頭轉接器EF-EOS R*)
套裝限時優惠價:港幣18,080元(附送鏡頭轉接器EF-EOS R*)
* 數量有限,送完即止

預售日期:2019年2月19日-2月26日
發售日期:2019年2月27日

https://hk.canon/zh_HK/consumer/eos-rp-full-frame-mirrorless-digital-camera/news#_ftn4

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=24416
其實真係最好賣都係平機 ,相機最賣得永遠係apsc個堆 因為平
因為EOS R個4K都係crop. 怕以下犯上
Canon性格不意外
內變會好貴,你睇佢d ef video內變zoom鏡包裝成電影鏡賣幾貴
知CANON無論岀舊屎都好,班奸狼犬都照奶。

4K有crop?無問題!一般用家唔會用到!4K冇dual pixel對焦?都無問題!淨俾1080我已經收貨!

1080得60p,冇120p,得720p先有120p仲要冇AF?冇問題,一般用家好少用!

機身冇防震?冇問題,目前我哋鏡身防震。最緊要機平!(有is嘅L鏡都唔平得去邊)

用APSC機細電?冇問題!一般用家夠用,最多帶多兩粒,反正機身輕!

機身用膠殼?都冇問題!一萬咁平,入門級FF係咁上下,又輕,仲想點,肯定大賣,我哋係用腦影相。

我係CANON見到咁就不知幾開心,擠牙膏俾屎你哋,唔屌不特止,仲可以幫我兜返轉頭嚟奶,真係賤過泥,最好保持咁樣落去,我可以繼續慢慢擠,反正你哋都會賣帳
部RP係用緊同6年前初代A7差唔多或好少少嘅spec先賣到10800咁平,如果呢部RP係6年前出,你估仲會賣10800咁平?
如果初代A7係今年岀仲賣12000你估仲唔會俾人屌撚死咩
大口徑可能有利於廣角鏡設計, 但係tele應該冇乜幫助. Tele
一仟蚊同一萬蚊咖啡機差成十倍function係淨磨咖啡

咁RP同Z6,A7III咁有冇差成十倍價錢呀?

比喻都比好啲啦,EOS-R開價都係萬六七,但spec你估勁RP好多呀?係像素,殼,電池分別咋。

而家主要係潤鳩奸狼幾年前咁串而家自打嘴巴,擠牙膏俾過期科技同班奸狼犬仲要兜嗰下肉酸咋

論過期規格目前A7II都平過部RP啦。
真係唔係好明 拎其他對手舊相機MSRP 唔拎現價去比較RP價錢 係咩邏輯?
: ”Sony NEX7 開價咁貴 成萬蚊 我Canon EOS RP full frame機都買到啦”
: WTF?
https://youtu.be/-xncgp9of7M

Kai 對RP嘅睇法 同我 一模一樣
https://youtu.be/SCDUqmHs2eI

RP VS 6D2 VS R
動態範圍RP仲差過6D2少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞