CANON EOS RP

216 回覆
48 Like 14 Dislike
點解不停恥笑粒電同4K?

定位都唔係比你拍4K /搵食
係想將aps-c嘅用家吸引上去FF

要4K買S1 /GH5 咪攪掂囉
講明有PRO版, 到時R pro 都冇4K 慢慢笑都唔遲啦

尼部唔覺有咩值得笑嘅位
4K 對於卡/電池/sensor 散熱/電腦全部都要求高,咁就唔係入門嘅RP 啦

又要講返GH5 ,本身sensor 細 可以多啲位散熱 ;鏡頭垂直入光,邊位修正易處理咪做到細機 原生4K 囉
S1 做到FF 原生4K 4:2:2 , size 仲大過FF DSLR ....點解S1 唔做細啲呢?
物理限制係要面對嘅事實
呢部有乜野好過兩年前出既舊機?
平過
輕過
功能少過
算唔算進步
而家有平過兩年前既舊機咩?
得輕同平兩個賣點

A7R II 2015年出 乜都勁過RP
依家1萬有body
點解EOS R 系統一出個市場又聚焦返響canon 度?
RP 膠機面,金屬底
EOS R未出都係Canon度架, Canon Marketing不嬲都好勁
係囉
都唔知邊個係到恥笑無反電量少 跟手自己出一部電量再少過對手嘅機 又真係幾搞笑
rp 個定位最好笑

入門?
買得rp 緊係用RF 鏡 但係數黎數去 都係得一支定焦叫入門少少
即係你expect 買一萬蚊入門級機 果班人會比萬六蚊買支rf鏡?

好啦 你又會話用返ef 鏡囉
咁我買6d2 唔好? 又平啲 電量又好啲 畫質又同2019年新機一樣

好啦 咁你又話rp平囉
一萬蚊平? 我買A7II 唔好?鏡又多 副廠又選擇多 龍仔28-75 f2.8 都係7千有找 加埋機都係萬4有找 使買你rp?

你可以解釋下rp個定位做乜嘢?
唔係咁睇,Sony A7 二代三代玩曬咁滯
如果出到A7 IV A9 II,
C同N 都唔肯出mirror less FF基本上係無得追
你睇返2015-2018 市佔就知Sony 食左幾多FF市場

eos rip srp平過canon 6d2 srp
a7 其實一代都類似
係多dd金屬
個手把位都唔係金屬來
始終有批人對cancer有愛/對sony反感
唔買二手/唔買舊機(a7-2)

呢d買番2019新機 eos rp咪岩岩好
你同佢定
大把人買
即係搵笨柒
你響度點屌牙膏廠牙膏垃圾
人地都大把人買喇

幾多人唔鐘意sony灰nikon黃
d人係鐘意買canon 你吹唔鳩佢漲
要計初出訂價嘅FF 最平係RP 喎

A7 III 初出要18k
6D II 都14K
過幾個月再睇個價就知邊部平啦
新mount 出得幾個月未有鏡群支援係死症黎
要屌尼啲野真係好無謂,除非遲啲R mount 冇鏡出,全L鏡,冇副廠做開發啦

最後又係去返細電問題
咁其實canon 係咪唔洗出RP ,繼續食返EF 老本咪得囉,6D II 影800-1000 無問題

RP 定位前個post 我都有講係比APS-C 上FF其中一個跳板

當然你現狀可以上A7II / 6D II budget 仲平左
但將來都幾肯定R mount 係用黎取代埋EF mount
依家A7 係有優勢 但mount 嘅口徑缺點將來會慢慢浮現
講真呀 口徑大細有咩缺點優點 都係marketing吹水姐
細口徑 未又係有f1.4
大口徑可以去到f0.95 但手動鏡 重到傻 又實際咩?
評論相機 真係唔好拎未來點點點黎講 咩大方向 點減價
咁講法即係任你吹 我夠可以話A7III全線可能大減價啦
貼地少少 拎現狀黎睇 RF鏡 2019年有邊支係唔破萬 叫入門少少呀?
無呀嗎
咁即係我買rp 返黎等2020年中睇下有咩鏡用呀?
講唔通嫁
呢句嘢同當年屌sony一樣
但rf真心d鏡出得好快
出rp果日話出埋大3元 出2支85 1.2
sony 當年都無咁快手喇
口徑大細唔係marketing吹水
細口徑定焦 F1.4 一定有
R MOUNT 同 Z MOUNT點解一做要做到咁大係為左做到恆定ZOOM F2/F1.8
尼個A系有限制
當然買唔買得起係一個大問題
另一樣野你可以睇一睇RF 70-200 f2.8 點解比其他小白小黑短一截
大口徑做鏡係易做D ,因為後玉口徑闊左可以入多D光 /光學修正容易
RF老實講真係等到2020年中先多野睇你又講得好岩
依家買係貴響鏡頭度 過多一年度有副廠就唔同講法
咁即係同我當初講一樣 rp 個定位完全錯誤啦
跟本唔應該recycle 部6d2 出部垃圾
有副廠話會出RF 咩?

不過你睇返2870f2 嘅評論都好兩極
到底f2 zoom 會唔會成為主流?
RF 70-200 f2.8係外變焦定內內變焦呢?
2870F2又係咪真係咁好呢?

無反初出鏡群問題係當年奸狼自己打自己嘴巴

尼個樣唔似有野會伸出黎下嘛

28-70 F2 主要係重 畫質唔係差
如果係你會點出部RP ?
對上有EOS R
你點CUT?
望完sample 相 不了 本身我都好期待rp 但真係接受唔到粒sensor畫質
唔好話無反單反 新系統係預左冇鏡揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞