紅十字會經常告急的真正原因

556 回覆
4292 Like 12 Dislike
每個星期一出post
捐血站同做義工真係香港最後淨土,
永世唔見支那人去做
香港人連血都要免費供應俾大陸人
諗起都覺得可憐
班左膠呢
笠水笠到落地核我睇唔起呢班人lor
終於搵到個地方係冇啲大陸蝗啦
就係捐血站
以前都有keep住捐下血 但自從班紅十字撚屌串到仆街之後就冇撚去過捐
幫推
學生哥學生妹其實先係大血倉
學生下降、新學制忙到仆街,冇得再入校捉人捐血

中心行政及醫務總監李卓廣表示,中學生一般到中四下學期陸續年滿16歲,符合捐血年齡的資格,但隨著「334」學制的推行,少了中七年級,加上文憑試考生早在下學期初離校,導致流動捐血隊接觸的中學生數目減少。他說,由於大學生上課時間靈活性較大,流動隊亦較難接觸大量大學生。

香港人十六歲可以開始捐血,中學向來是紅會招募新血的場所,不少市民就是在中學時期與眾多同學一起獻出第一包血,培養成日後自動自覺持續捐血的好習慣。六年前中學學制由七年縮減到六年,中學生捐血人數幾年間劇減四成半,雖然學制改革影響已經穩定下來,但是仍然要面對適齡中學人口的下跌。因此,開拓其他青年人的血源,日益重要。

新學制影響捐血人數!每年冬季,血液需求上升,惟香港紅十字會近年面對捐血人數減少問題,原因之一是兩年前開始實施334新學制,中學流動捐血站的捐血人數減少超過2成,加上學生在功課壓力及學習模式改變下,常常挨夜,導致體質下降,出現血色素偏低及貧血等狀況而不適合捐血。

學生減少,加上新學制下要求學生多做專題研習及課外活動,影響參與捐血人數。

高中生一直被視為血庫新供應的主要來源,惟近年捐血人數卻銳減。紅十字會數字顯示,自2011至2012年實施新學制後,整體中學生參與捐血人數平均減少逾2成。發言人表示,流動捐血隊到中學收血的次數於2012年及2013年分別較以往減少約百分之12,因部分學校需要時間適應新學制而暫停捐血活動,以及整體高中學生人數減少,在該會加強宣傳後,2014年流動捐血隊到訪中學的次數回升百分之7,但仍較新學制前減少百分之4。
該會每年到約4百間本地文法中學及國際學校進行捐血活動,但因校內評核及公開試增加,捐血活動要與其他學校活動競爭場地及學生,對收集血液也有一定影響。
分分鐘捐 D AID 血就有
我收到風紅會班人知死
搵工作人員幫手拿埋野飲,仲叫你唔夠飲多幾盒

十年前你捐一袋血食多一塊餅都啤你
紅十字會已經去到山窮水盡
幫推

曾經係frequent donor
而家就算聽到告急都唔會去
咁耐以黎,聽到依句最哽耳:捐血救人。 你老母,捐錢都可以救人啦,知唔知幾多人因為無錢買標靶藥而死? 又唔見手持十幾層樓收租既人捐錢? 錢就係你既,血就係大家既,我屌你老母啦。
要捐都唔捐俾大陸撚
聽到告急我直頭冷笑
夠晒俾面啦
份母大左咪令個%低左
個個都猴住你啲血同埋器官,加埋個個都唔生, 加埋個個都搵大陸婆生仔女, 純香港人好快滅亡, 你哋就將成個香港送咗畀佢哋㗎啦 ,佢哋冇貢獻咩都攞到盡, 大陸咁大咁靚快啲返屋企啦, 香港又細唔啱你哋㗎啦 ,還返畀我哋啦, 屌你老母躝返支那 la
綜援撚應該強制一個月捐一次,班廢物反正日日喺屋企量地,大把時間回血,依個係佢地班廢物唯一可以對社會做嘅貢獻
好似好多人有誤解
1.其實唔少大陸人/操唔正廣東話既人捐血,不過佢地係想驗血型,仆街d既係想驗愛滋,通常驗完就唔會再黎捐。
2.捐完d血唔會送去大陸,好似有澄清過
3.屌公立定私立用好無謂,因為私家醫院收既錢係佢幫你輸血呢個服務 eg有人幫你入針輸血,而唔係包血既價值。
私院, 你比得起錢買服務, 唔差左比錢搵人捐比你, 點解要問拎免費血
正宗錢就你賺, 血就大家的
你咪戇鳩拆開血包同輸血插針
左膠林兆彬係獨霉日日寫長文話大陸人無搶香港資源
死撚左去邊我等你開台駁咀
成撚日mon post屌9亨利

比人秒左就成堆左膠潛水
唔撚捐呀吹咩
我直接去醫院割脈 等人輸血俾我添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞