紅十字會經常告急的真正原因

556 回覆
4292 Like 12 Dislike
捐俾真香港人完全無所謂!
但捐俾支那人 傻的嗎?
不能不推 咪撚捐
真係駁唔到
總之大家多啲叫人唔好再捐血!!
支那人唔撚捐就唔撚駛理
醫院唔夠血都係支那人自己受返咋嘛屌
捐精好過 仲有錢收
捐血俾大陸狗

不了,大陸狗應該全部陷家產,核彈同原子彈嘅作用就係毀滅呢d快速增長嘅蝗蟲
現在比大陸人一到排3年都未排到

捐血益唔到香港人
幫推
紅十字會一日唔公開數據一日唔會捐
其實點解唔行權利Opt-in/out制

例如 被捐血權:
將血資源分兩份,1/9 或者 2/8 分
只有係最近365日入面曾經捐過血既人先可以access哂成個血資源, 90%既血資源優先分比捐血者
無捐既人就要排 10% 果個pool, 除非 大pool有用用唔哂先可以動用90%既優先血資源

器官捐贈 都可以行Opt-out制:
所有香港人default opt-in 自願器官捐贈者
可以選擇申請opt-out, 但一旦opt out就同時損失被捐贈權,而且重新opt in 要opt in後 3年先重新有返被捐贈權,防止有人彈出又彈入。

咁樣唔係最公平咩?
因為大陸人係衰過南亞點都唔捐,係中國軍佬做政治 show會捐
任何政策郁大陸人飯民100%反對

所以最大障礙係飯民未滅
咁樣又唔係針對大陸人
大陸人都可以去捐血呀 香港人都有唔捐血呀

只係想令到 無捐者無資格(或較低優先)有被捐血既權
你想保陣自己有病既時候有血用,就記得年年捐,保險既概念
香港有成700幾800萬人
要求每年捐一次 一日成2萬包血 點會仲有告急?
我估要求4/5年一次 去保持 被捐血權應該都夠用有突
梗係唔止啦,七年「專材」先係主力,百五係其家屬配額。
單程證嗰百幾萬新移民有好多都可能有長期病要食住藥唔捐得血,個個都等嚟香港醫病,本地香港人捐極血都唔會夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞