紅十字會經常告急的真正原因

556 回覆
4292 Like 12 Dislike
由自己做起

拒絕捐血
焦土行動
你睇a&e近一半病人唔係香港人
重症通常7成唔係香港人
都已經估到

同埋紅會係講過如果捐血後病左要通知紅會銷血,有捐過血都見過份需知
姐係紅會9up無血液流向資料係大話
叫班強国人自己捐
佢地咁鬼多人

當然佢地只會賣血,捐血等同比錢人洗
係香港班傻仔先咁大方
我講呢句,我個係紅十字會做既 fd 唔敢再屌我叫人唔好捐血
除非啲血限制淨係真香港人用(起碼父母都係香港人)
否則唔會去捐血益班蝗
我唔想要大陸狗啲狗血 我淨係想佢地死番曬上去
唔好比班大陸人捐血呀,周圍都有愛滋病
紅十字會其實人工好好
因為工作量真係好細
set完機就閃得
捐左50幾次

會keep 著捐

想捐咪捐 唔想捐咪唔捐

當然 如果話捐血比番香港人

實話咩二等公民啊 攪出九十幾萬個問題

簡單d 香港人捐 用比香港人 免費

香港人捐 比非香港人用

如果血液沒有病就用一包捐番一包

或者收費 唔想比錢咪捐番

長期病患者 咪得閒做番義工當還

正常人又唔捐 又唔比錢

下次有事咪輸非香港人捐血者的血 比你用

冇非香港人捐血者的血 咪比錢買囉

咁你又懶 又唔想付出 又唔比錢

咪個社會送你番大陸輸血囉
飯民開始派人洗地

證明杯葛有用
但佢哋捐D毒血出嚟咪仲死
大陸輸血係無償
因為你捐幾多,萬一有咩事可以入返幾多,仲要係全家人一齊計
假設全家捐咗1000cc,某親屬有事就收返1000cc
唔排除唔同省市唔同做法,但我知有省市係咁
不了
都係果句
紅十字會一日唔清楚公佈大數據
清楚分列出:
- 每週血包送去各家公私醫院數量
- 同埋各家醫院回報對上一週不同醫學部門使用血包數目
咁就簡單清楚睇到咩野人用血最多
而家醫院話7成都係賤種R 字頭身份證,我寧願攬抄都唔捐
捐嘢都要睇心情,好辛苦你啊
捐佢老母 之後咁撚串咀仲想人捐?
唔捐血都起碼夾班人做義工

查下avs (香港義工發展局)會員,又係絕少大陸狗
照你噤公佈左仲多人唔捐
沒事兒
試下血可以賣
大陸人一定日日排長龍
捐話十幾次,暫時未見過大陸人捐血
佢地d血係咪仲得人驚
傻人發現案
其實大陸人/新移民少捐血, 其中一個原因會唔會係因為佢地多人有乙型肝炎? 貌似中國係乙肝大國
班飯民咪掛住自己份糧,真小人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞