係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
我早幾個月已經諗緊 呢排更加堅定想去智利
三思
學定西文先!
個邊英文都好差 , 主要一定西文
買書學基本先囉!
過兩日會返香港撐你地,香港人加油,五大訴求,缺一不可
@ChileJJ
【逆權運動】智利台式食店撐港反送中 慘遭大陸五毛搗亂放尿
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190824&s=10793096&a=59968763
係呀,好慘,佢係我好好朋友
lm
師兄其實件事係點
一開始仲有無和平反對?

智利政府暫緩地鐵加價 未能平息示威
http://news.now.com/home/international/player?newsId=366933&refer=Share
2020 會去南美自駕6個月,網上話智利買車最易,有無咩需要留意?

我知要搵定個地址,同一個 sponsor
樓主,可否講吓智利近況
大致上而家已經冇咁亂,宵禁左成個星期,一次過引哂成班窮人同壞份子出黎趁火打劫,有唔少既超市被搶被燒,宵禁期間出動左軍隊去維持治安,呢次事件官方話死左13人(但肯定唔只),當中有被軍人直接用槍收皮,琴日亦發起左過百萬人既遊行,總統亦都有對市民致歉,調升左最低工資,將每周工時由45個鐘,變成40個鐘,電費水費地鐵費亦唔加價,同埋收入超過八百萬peso(即八萬幾hkd),會收稅40%,我自己既生活就變左冇得出夜街,日頭都唔會話太大分別,而家商港超市都一步步回復正常,諗到咩再補充啦
呢個唔係智利,智利既警察制服唔係咁
仲未解除銷禁?
原來係流料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞