係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
巴打你係智利實搵到另一半架 但係你鐘情於港女
工作經驗呢?
好老實,除非兩公婆有共識有計劃全家一齊走,可以死心

如果留港又搵倒錢,努力做野送下一代走算啦

到你下一代出晒身應該都仲有機

南美唔少國家收退休人士,你定期有pension/收入就得
廣東話我聽得好舒服
旅遊中第廿日
係guanajuato 都遇到好多智利人係到旅遊
英文係美洲真係唔通行 後生果D會好D
好彩之前上左三年西文堂
其實美洲都唔係想像中咁危險
但真係D食野口味 同 太陽
如果係香港搵埋係美洲生活 其實我都覺得幾OK
好羨慕可以離開香港
我都好想離開香港
全能到仆街
美國唔收

而家BNO參英軍
名已報

再唔收。就真係最後一鋪玩鑊金。去智利
我無仔女

但我老婆同我一樣好撚想移民

所以真係智利都照殺

但求有國家肯收留我就夠

我就安安份份幫呢個收留我既國家打拚
其實智利都唔差得去邊 見佢排名都有返咁上下
係個經濟太倚賴銅礦出口
我覺得智利係南美洲最可以安身立命既地方

老老實實
你個移民大計搞成點
由學生到大人一般有咩娛樂?
雖然我都諗唔到香港有咩玩
諗住去智利住一個月睇下咩情況先
如果住得幾好 再搵下工睇下有冇人請
去智利安身立命啦
可能好多人睇到會好羨慕我地,認為我地係生活緊而唔係生存緊,又有得出去見識見識,又有得溝拉丁妹,但事實呢d只大家既憧境,冇野係不勞而獲既。
以我為例,我所認為既生活係達到財務自由,一個月最少去一次旅行,認識不同國家既朋友,有一個美滿既家庭,我依家就算係離開左香港發展,我依然係生存緊,我仲係手停就口停,我需要為左生存得更好而每日學習西文,我每日都仲係計劃緊自己既人生,自己既將來,呢一個係必經既階段黎,重點我想帶出既係,就算你離開香港,唔代表你hea住就達到目標,你hea住做老闆,你一樣會失敗收場,再而就算你好努力,亦唔會一步就登天。
但點解我要過黎智利發展?因為自問我未去到好醒目,好有做生意既頭腦,如果我有的話,我留係香港發達,然後再到處環遊世界咪仲好,我唔覺得係香港我有咁既能力做到財務自由,但係智利我見到好多野係香港有,但呢度冇,好多野香港比呢邊快一步(甚至幾步),呢個會係我地香港人既優勢,同埋大財團既壟斷情況冇香港咁嚴重,所以我冇後悔過左黎。
當有一日我做到我以上講既目標,我先會認為我係生活緊。
香港生活太辛苦
好多人好大壓力,好多人自殺

而家好多發達國家落晒閘
唔係話移唔到,但門檻高左好多,難度好大
其實香港既生活,唔好話歐美澳加紐,根本大把地方都比唔上

而家一步一步融合,變成中国一部份
2047名正言順一国一制
將來一係變西朝鮮一係上山下鄉2.0,飲地溝油,飲毒奶粉,打毒疫苗,周街柯,吸毒氣,無言論自由,無民主,無公義,高樓價,高物價,無人權,吃膠粒米,被強拆,被洗腦

走唔到去發達國家,智利都好
智利最多經濟無咁好,但起碼似番個人
係呀 我就係想去一個冇人識英文既地方
迫我用西文 練
唔想係HK生活
我返HK(或者係澳洲)學沖半年至一年咖啡+西文(學到幾多得幾多),過泥打你工OK?
不過大部分真香港人對於現狀無所謂,食食下屎就會慣
麻木加上習慣就無所謂了
正確
我到依家都有呢個問題
我痴得ChileJJ太多
成日都講廣東話
其實我見華人全部都係做餐飲 有冇見華人係美洲做其他
最近新聞話智利政府想提高國民英文既水平,增加更多時數既英文堂之類,但其實有唔少人有自學,或者高教育水平既人,或住東區既人,都有唔少識講英文,我暫時上網識既人,有一半係識英文。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞