係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
有冇上youtube睇過人地既教學?我既經驗係上網睇人地教學,然後自己試,加亂咁試,大概3個月左右,突然間比我搵到個技巧同感覺,之後每日都練習就會愈黎愈好。
仲要如果咁搞法裏面都唔知撈咗幾多新腥港人入去,
然後新腥港人又拉埋佢班親戚去,直接害咗人哋個國家
巴打你去創業
隨時歡迎,到時仲會唔止得我同JJ,仲會有其他係智利打拼緊既香港巴打
香港治安冇咁誇張 係香港坐n車訓教會唔會袋到d野冇灑 我坐夜車 後面個法國佬就係
其實當地人都唔係人人發到 聽得明就得 我當年學就練左三星期 拎到個技巧就得
我係睇到樓主係2017年開既post,然後我加左佢TG,寫左一大段廢up,總括既內容可以用4個字就講完:我要過黎。
然後樓豬睇完之後就大概係咁答我既:見你講到咁,我冇其他問題了,你就過黎吧。
又唔見你去溝
尋晚明明就
Buena onda
之前去咗exchange, 我都好想返去啊
不過朋友喺個邊話好難揾工,剩係揾到中資公司,但係腦細好閪
其實白人多定Mestizo多?
應該混血多
既然有西文底子,放下身段,做d小本生意企穩陣腳先,真係十零廿萬hkd都開到檔野做住先,打工就比你熟習個環境
巴打,欣賞你既勇氣
Santiago 都留過幾日,覺得中餐館都算多,治安算唔錯,亦有幾多娛樂,智利人亦大多友善
反而阿根廷人就哪來的自信,好臭串,雖然都遇過D後生仔女幾好傾
近排智利主要講咩新聞多?中美貿易戰?
同埋你話智利護照好用過特區,何以見得?
好奇問下,其實都係留名支持
呢排都係關注委內瑞拉既新聞,雙胞胎總統,智利護照入境美國免簽
你都講得啱,其實智利好多生意都有得做,不過我冇錢

我記得我個時想買文具,揾唔到文具精品店,剩係得超市有,仲要冇乜選擇

後來我想買把梳,但係又冇好似日本城個種家居用品店,剩係可以喺路邊揾
如果本身你有多少工作經驗,有管理能力,有執行力,肯黎識下人結交下朋友,大L把人投資比你做生意,千其唔好諗自己冇錢,增值自己唔怕辛苦先係最大既資源
因為阿根廷大部分人都有西班牙同意大利血統,南美得佢同智利係白人國家。
同埋阿根廷喺上世紀係經濟強國嚟,所以佢地好自豪自己係阿根廷人,睇唔起其他拉美人。
e排係墨西哥打開電視都係 講trump 講委內瑞拉
大師兄
智利JJ:畀我知你寫衰我實扣你人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞