係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
算啦。唔好同d傻仔講
想問過來教英文有無機?
大學讀英文 西班牙文B2
我覺得有,但你都係做下調查先
多謝!
我記得大學有個荷蘭professor 教politics
聽佢西班牙文口音好明顯唔係native 不過都照樣教到
如果想係大學教 呢d科 可能會易d
始終你除非係英文國家大/讀書嘅話 智利人都會prefer請番native老師

我果陣都有私補 主要係同d學生練oral
上facebook group 其實見到有好多人搵英文老師
有時同d家長/學生見面 佢見到你亞洲人樣 好似會唔係好like咁
我show比佢哋睇 有gcse同a level 同埋ielts 9 就好d
我每個鐘收10000-12000,不過識有d其他exchange嘅學生會收15k
IELTS 9 分
你補既學生係中學?
其實智利學生幾時先開始讀英文?同佢地有無好似香港咁,規定要讀第二語言?
DELE B2
巴打香港讀?有咩心得?
利申:N年前考過但衰左listening,因為丟低左一段時間先去考
係香港讀呀, 你呢?
listening 認真好難 佢哋講嘢好快
不過而家我都習慣咗啦 因為我每日至少聽1個鐘西文
請問巴打你係點搵工㗎? Facebook group 個啲??

我唸大學一定教唔到啦 搵到兩餐夠生活夠移民就得㗎啦
其實只係補過兩個 一個係高中 另一個係準備去英國讀masters
據我所知大部分/全部人 小學開始都會讀英文
不過程度其實好睇間學校 私立/有錢人區學校d學生英文普遍會好d
我都考咗b2啦。之前真係日日聽一個鐘。

而家Netflix 都有好多西班牙文電視同電影。
都係香港,個時有B1 特訓班,所以輕鬆過關,不過B2 個時未有,一考完就知自己肯定衰左
不過無錯,而家網上好容易搵資源,主要困難係返工以外抽時間
一個係facebook 另一個係經朋友介紹 佢本身其實係幫條友補開
會唔會考慮埋教中文/國語?我都見個有幾個智利人學緊中文

你如果唔係打算長住嘅話 其實好多鬼佬無正職 都唔會搞visa
差唔多夠90日就會走轉阿根廷/祕魯/玻利維亞 so far未聽過會有問題
直頭齊齊整間公司一齊教啦,教育既收入唔L駛比19%既增值稅架
樓主你好
想問下你智利有冇孔子學院
大學讀翻譯,都唔知有乜skills set match到
諗黎諗去真是過智利的話只可以教下中文,又或者做旅行社/餐飲
Google左一下,應該有孔子學院
謝巴打
想問多樣野,智利既上網速度快唔快架
手機我相信都有4G network?
家居或者公司上網月費大概幾錢到
固網快唔快要睇你住果度有邊間公司有覆蓋,由8Mb至200Mb都有,價錢就大約hkd $180-$300左右一個月,手機上網我用緊個無限plan約$300 hkd
其實智利人或者南美西語系啲人係咪都好祟西? 文化呀娛樂果方面好跟隨西班牙?
想問樓主中南美洲邊兩個國家最值得去?
利申plan 緊8月尾9月去
幫推
我又唔係好深入研究呢樣野,佢地真係好鐘意音樂,跳舞,好似係街是但搵條友都識跳下舞咁,開party
8-9月可以黎智利滑雪,去南部浸溫泉又得
啲社會設施完唔完善㗎?可唔可以推介下當地嘅餐廳同酒店?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞