係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
其實物價同香港差唔多,食材會平過香港,進口既就差唔多,電子產品例如iphone會貴過香港2成,但住屋成本就比香港平好多,早排幫個香港朋友租左間apartment,一房一廳,市中心區約450呎,連廳房露台,算高層冇阻擋,睇哂成個向南景觀,落地玻璃,連一個倉庫仔係停車場約$4200一個月
去過智利 Santiago 真係好悶 無野做 啲野又貴 同香港差唔多啲物價 唯有有意義就係去申請玻利維亞簽證
野食又無乜特別 薯條勁貴買唔落手
自己煮就抵屌好多 紅酒仲平過水
南下去pucon Puerto Natales多啲大自然野就開心啲
巴打係係咪都住Santiago? 唔悶咩
點都要學,有錢投資就移民到啦
經美國最多,一般黎講比較平,賺幾多就唔公開,主要係生活成本比香港平同埋悠閒
記得你啊巴打

Halo! Que Tal ?
智利uv 勁唔勁
要唔要全年日頭都要搽防曬

舖頭多數幾點閂
禮拜六日開唔開
我上個post有講,主要係創業
先學好西文,再搵機會創業
Como estas amigo
我覺得呢幾年差左,不過知道規矩,慣左其實還好
可以
歧視華人嚴唔嚴重
單身呀,香港人同聲同氣d,西文正常溝通冇問題
我覺得還好,南美智利係最安全,當然同香港冇得比
有父母呀,仲有兩個阿哥係香港,最緊要係自己生性,出去闖佢地都支持我,我有時間都會抽多d時間返香港,一般一年都會返去一兩個月陪下佢地
軍人政府,當地人而家都好少提
我諗佢地大部份人眼中,日本人》韓國人〉其他東亞人
有冇紅燈區?
人工一般5000-8000 hkd就大部份基層,專業人士都over 20k
智利妹其實唔難溝,當然你要東區高質既,你都要有番咁上下條件,但一般佢地好友善
我放假都係同朋友食飯,燒下野食,Shopping 下咁,休息下咁,有陣時會同朋友落下club咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞