係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
你呢個同文化入侵冇分別喎
咁真係要check下最直接嘅關口有冇關閉
關咗就要兜大圈先過到去
2個人嘅話可以試下搵travel agent 買旅遊巴車飛過去嘅
唔係文化入侵 我講緊既係 香港人去到智利要溶入當地既文化 正如當年中西合壁一樣
樓主有冇試過由puerto montt 搭船去puerto natales
聽講好正
有無見過一個好出名嘅琴手叫山齊士?
死得仲快
你又知智利想同香港「文化」溶合?
唔好搞喇...
真心想移民既智利而又敢去既
應該少過100個香港人

民咩族圈丫
好用過HKSAR+BNO
有冇入過場睇

好想感受下
智假好難賭
我果陣多數係LAN TAM或者avianca
好多廉航剩係飛domestic
無記錯pto natales去el calafate好似係一日一班巴士
如果巴打識渣車可以自己渣 過癮好多 我果陣都係咁

torres del paine 除非你係冬天去 唔使join tour
我係夏天自己一個行曬circuito W 不過住宿食野都好貴
同埋refugios 一定要提早book
check關口有無開 可以download fronteras argentinas個app
會show曬所有關口現況
之前有考慮過 不過好似要搭三日兩夜 個人覺得太悶
後尾決定左自己渣 carretera austral
聖地牙哥落pto montt 去埋chiloe
一路落到coyhaique 係chile chico過阿根廷
去到el calafate再過返torres del paine
跟住ushuaia 由ruta 40上返mendoza
有興趣可以再問 或者另外開po
之前開左個南美旅行post 不過爛尾
巴打以前係hk時做過咩?
當地人指智利人? 住智利既香港人?
其實樓主都可以
因為佢已經係智利公民
印象中智利係拉美發展數一數二最好既國家
你仲有冇野要幫手?
睇完樓主講好想去,如果唔夠人就搵我啦
tg: t.me/switzerlandcow
同埋多唔多日本人?
睇完我都好想去
係香港做野真係好大壓力
不過我年紀大唔知仲去唔去得?
要完全放棄d 朋友好唔捨得
智利既醫療福利好唔好?
有無毒撚動漫店
唔唔等人用?介唔介意tg傾下?
tg:a20190211
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞