係智利生活左8年,你問我答

822 回覆
151 Like 9 Dislike
貿易都好多,ChileJJ就係其中一個
巴打你過到去唔識講西文 點溝通
南美比較安全得智利同厄瓜多爾而移民門檻唔算好高
智利俾唔俾買/持槍
肉類 菜 物價其實低過香港好多
經過見到MEXICO D樓其實都唔貴
但去餐廳叫飯 成日都要等好內
美洲人做野真係都幾慢 但都好過中東非洲
美洲人都幾學於助人
你指我一開始果陣?
我記得第一曰返開工JJ寫左2句西文係張紙到比左我,叫我學左呢2句先,果幾2句野係
1.Qué significa ____?
2.Como se llama?
1.問人地個字點解?
2.指住樣野然後up呢句問人呢樣點講?
回返你,點溝通?我只能夠講我當時同一個白痴係冇乜分別,無論鬼仔講d乜我都聽唔明,不停Qué? Qué? Qué? No entiendo。
身體語言會幫到你,電話翻譯會幫到你。
依家我依然仲係好多西文我都仲係聽唔明,唔識講,要繼續努力學。
夠竟係佢地慢?定我地香港人太快?
Anyway 我地已經慣左佢地個上菜速度
考槍牌後就合法持槍。
有無諗住買返把防身
一定係香港太快
歐洲就不嬲都慢 但人地慢根本好似習俗咁
同埋歐洲生活指水高 慢得起
但美洲其實好多都好鬼窮 做野重慢吞吞咁 真係有趣
識唔識發rr 音
想學西文但唔識發呢個音覺得學唔掂
合法持槍好似只係for放係屋企或部車,而唔係24小時旁身,但就算係旁身,我認為人地在暗,我在明,我未攞支槍出黎已經比人指住左個頭,到時人地多謝你送多支免費槍比佢以後用,反而我認為要比多一份戒心,放大自己感官,留意四週,有咩唔對路就走而唔係諗住攞支炮出黎同人博命。
如果情況唔係街上,係屋企,住house果隻,入左黎同你玩困獸鬥,咁就有需要了。
呢個等我真係有錢住house果陣再算
呢個都係其中一個我認為對我地香港人既優勢,千其唔好勤力過我
重點:唔識發rr音冇問題
識發只當作bonus,唔識發一樣可以溝通到,有土生土長既南美洲人都係發唔出呢個音。
又或者當佢地懶,hea講既時候,會近乎冇震個音出黎。
但如果想攞到呢個bonus,係有得練出黎,唔係天生識就識,唔識就唔識既,我就係其中一個練出黎既。
或者買支pepper spray !!!

槍放車都好。以防比人 carjacking
如果想問我問題可以直接引用我呢個post,其他post我就唔再幫JJ回啦,好似騎劫左佢個post咁
如果想問我野,想透過我以一個員工既身份,用一d比JJ不盡一樣既角度去了解智利呢一個地方的話,就引用我發言果d post啦,其他post我唔幫佢回覆了。
最近有人玩專登撞你部車屎忽,等你落車睇情況果陣。。。後面你懂的
所以我覺得有槍好緊要。

有咩事。佢死好過係死
追晒第一個post, 依家有幾多巴絲幫緊你?
巴打有冇興趣招人
https://t.me/Maximillan1999
發唔到
試好耐都發唔到
差唔多去智利 三月份搵你食飯ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞