英國留學新吹水區4

1001 回覆
5 Like 12 Dislike
newcastle 香港人少
睇下你點定義多同少囉

但肯定唔夠UEA多
咁要考慮番你本身香港既選擇同狀況。

如果你入開三大既,無leeds咁緊係三大啦 (假設你本身認為Leeds > 三大的話)

入city Poly 既,我覺得 city poly都好過 UEA / surrey (呢樣係個人睇法,原因想知再講 唔想又引發世界大戰)

其餘八大及自資院校就好難講,視乎你個人對海外留學既熱誠、家庭經濟背景等

而如果你本身香港入唔到大學既,就要考慮自己讀asso既拚勁、毅力同願唔願意浪費一兩年讀呢啲課程。

最後講返如果學校非Russell group 的話對在英國及香港搵工既影響性。

喺英國,以我所知有部份大公司企業會優先處理Russell Group ( G5更優先) 的application ,但唔代表非Russell Group 無機會,只係無優先啫。簡單啲,如果兩個人見工,interview 表現完全一樣 CV又完全一樣 咁佢地會揀Russell Group 先。但講到尾都係睇面試,UEA 同 Surrey 唔算野雞大學,唔會直接飾走。 Master/ PhD 我唔知。

喺香港,無人會理你係咪Russell Group , 除G5及幾間特別出名既英國大學如KCL Edinburgh 以外,其他有大學排名既大學一律視為普通大學,唔會直接飾走。如果連大學排名都無既一律視為野雞。就咁簡單,唔會再細分Russell group 定乜。 master / PhD 我唔知
有時我嫌太多添 尤其archi 半班都係
UEA business school = 支那town
想輕鬆讀可以揀既, 不過就真係荒山野嶺
我揀politics哈哈,norwich好似幾靚同方便咁,麻雀雖小五臟俱全(都係上網睇人哋review嘅感覺)所以先諗住擺insurance。
我諗住認真讀㗎
聽聞仲有招黑暗兵法 係當你跌左落insurance之後 同insurance 學校講想入clearing 然後再跌入clearing搵學校

有時clearing 仲正野執 ,就算clearing你無學校 你都仲有香港墊底, 坦白講句大不了retake

而且唔洗諗咁多啦 你手上surrey 同 UEA無分別,求其揀一間然後去享受假期啦
咁鄉下地方景色就一定比城市好, 但怕悶就千其唔好唔好唔好揀 要買好多個wilson波波
🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♂️
嚟緊6月見機票酒店幾平諗住去黑海
bulgaria+turkey
暫時solo 有冇巴絲有興趣
機票£25去£46返

補返張圖
Sheffield lm 對間U有咩提問都可以問我
你要同香港比嘅話英國除咗london之外無一個城市係唔悶
Leeds就真係唔算係個好多做或者多嘢睇嘅城市,始終佢city centre嘅範圍都幾細下(我諗大約係成個旺角咁大?) 但日常生活黎計算係唔錯,基本上你需要嘅嘢喺度都買到(下至日常用品,上至名牌都有) 餐廳嘅嘅種類都算多,娛樂嘅話我見酒吧同club都幾多嘅,不過我從來唔落呢啲地方所以唔知道環境點,除此之外市中心都有兩間戲院。
至於物價嗰到我又唔會覺得特別貴嘅,我諗同一般英國城市無咩分別。平時買餸嘅話可以去leeds market到買肉或者海鮮,會平過係supermarket到買。坐巴士嘅話只要有學生證就可以買student ticket, 多數都係£1.2一程。
大約講住咁多先,如果仲有嘢想知嘅話可以再問。
其實我覺得去得英國無論係邊一忽都唔會夠香港多嘢玩一定係比較悶所以先諗住專心讀書 最多r下friend
Wilson波波笑咗
Yess我都知嗰邊會比較悶,但估唔到得一個mk咁大諗住多啲上Manchester搵friend玩
係啊我上網搵都見佢幾多shops,但食個中餐都要幾百蚊,景點好似都唔多不過我幾鍾意leeds夠四通八達,本身份人都唔係太鍾意出街所以幾鍾意細town嘅vibe同貪佢夠方便,覺得可能因為咁可以同同學熟啲(?)
不過巴打你唔落club唔會少咗好多entertainment?
Btw多謝你詳盡解釋,我大致對喺嗰度讀書嘅生活都有個更具體嘅概念想問一個好白癡嘅問題,話說嗰度嘅超市有冇生抽啊孜然粉啊嗰類調味料?同埋有同樣打算從香港到英國讀書嘅朋友建議喺香港買定個電飯煲過去,去到更加要上網訂個迷你雪櫃擺房,唔知係咪必要嘅呢thanks!!
我死都唔會retake唉最驚出嚟touchwood失手連uea都冇得我入好擔心 就算依家假期都唔敢玩得咁開心
生抽等中式調味料要去中式超市買。

而通常都會每個地方都有啲大型中超(做埋批發)會有電飯煲買。

我個人覺得帶電飯煲唔係必要,到時買都得。但如果你行李好空既話咪帶個囉
Vicar Lane有間大嘅中式超市
隔離又有間泰式超市
近學校啲嘅Merrion centre又有間細啲嘅中式超市
呢到都有幾間中菜館,食一個碟頭飯大約7至9鎊啦,又唔洗幾百蚊嘅
Entertainment就一定少咗㗎啦,因為呢到啲人無論係local定係過嚟讀書嘅都唔知點解好撚中意飲酒落club. 呢到有一間好大嘅asian supermarket, 我諗你要嘅嘢都可以喺嗰到搵到。
電飯煲你有位都可以帶埋嚟嘅,不過迷你雪櫃就應該唔洗啦
總之冇旺角咁逼就得真係有啲難想像哈哈去過英國但冇去過leeds
真係!!我啲friend個個去到英國都日日去蒲 雖然自己份人唔鍾意太嘈啊飲酒嗰啲 但我媽話過到去日日隔離啲人都會嚟搵你落去玩完全唔飲酒又唔得
你哋有冇join你哋學校嘅kongso搵friend?我諗緊一間學校應該都唔會太多香港人 分分鐘識咗呢度啲巴絲都唔定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞