英國留學新吹水區4

1001 回覆
5 Like 12 Dislike
big4咩先?有intern經驗好似實際啲,大bank mt多數return offer入番去。
有fd都係surrey af成日都好得閒咁
year 幾?
🙋🏻‍♀️EF個uni foundation畢業嘅
咩科
咩科?
請問英國嘅Newcastle 同 UEA讀 BBA會比較好?
生活如何?
想讀Physio

Brunel, Northumbria, Salford點揀好

Leeds Beckett同Southampton都full咗

利申 dse冇bio, 只得phy chem
有冇Lancaster嘅朋友
有offer?
我都諗緊, 不過UEA近排升得好快,好似伏伏地
有Fd讀UEA business 好後悔。 同學質素好雜,好野雞feel。
生活點
可能下年黎讀
Uea好似environment好好 仲諗住擺佢做insurance介唔介意講多啲
我個fd就話 UEA business 好多international,尤其是香港同大陸人,因為每年international year 同 foundation 都收好多人 , 搞到學生質素好差,比人一種學店feel,明明公開試點都唔夠分入但比錢讀多一年就入到。

學習環境方面,lecture 無乜問題,但功課偏少,成日都好得閒,但個town又悶,所以個個禮拜落倫敦玩。呢樣是好是壞見人見志。

仲有就係學校對學生既career support 不足,其他學校year 2 一定會個個禮拜都有career talk / fair 邀請下industrial 既人黎講下CV點寫/ 間公司幾時請intern之類,但UEA呢方面就少(唔排除係我個fd唔留意),同學搵到大公司intern 既比例都好少。可能係因為非russell group 搵工不利。(Newcastle 係 Russell Group 的)

返香港搵business 類intern 無明顯優勢 (其實非G5都無),但如果只求一張沙紙輕鬆享受大學生活的話,UEA
的確幾唔錯,grade 都唔難拎。

優點係學校環境好靚好舒服,而且多同鄉唔驚無fd。
落倫敦玩都方便。

Newcastle 有個fd 讀緊architecture,經常性好忙,幾日通宵趕project , 幾充實,都有香港人但少,唔好處係成日落大雪好凍。由於唔係business 所以就唔講出路了。
點解要大老遠黎英國讀返BBA
講真讀business 都無他嘅,穩求一張沙紙姐
Cardiff JJ
讀到好無聊 cardiff無野做
多謝巴打打咁詳細覆我 竟然係咁之前啲人仲講到好有career support咁 我係報政治類科目 firm leeds諗緊surrey定uea insurance 係希望之後可以繼續讀上去的 好擔心insurance兩間會唔會reputation唔夠好難升學/搵工
重視reputation 就盡量揀Russell Group既大學啦
希望你入到Leeds 啦,唔錯既大學,有香港fd去過exchange ,都係讀政治,表示雖然城市悶,但學校質素唔錯
多謝你但嗰時報唔識嘢 可以做insurance嘅都唔係russell 想知道其實呢樣嘢會唔會對前途影響好大?(因為本身唔諗住考慮香港嘅大學但如果surrey uea真係唔得可能都要留低...)麻煩曬!!
至於leeds,我都真係幾鍾意間學校,不過我啲英國friend話leeds算係喺英國幾貴但nightlife/entertainment較好嘅城市,可能同香港比起嚟都係悶啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞