德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
讀English taught master 使唔使交學費?

唔洗 除左一個state
Baden Württemberg
利申 讀緊

我要喔 其實學費係260€ 我個間讀英文定係德文既master都要
利申:讀緊
想問有無d tg group係比有興趣去德國讀書既人?

冇喔
想問有無d tg group係比有興趣去德國讀書既人?

冇喔

德國讀master肯讀會唔會難畢業?
你肯讀 點會難畢業
我諗緊去個邊讀工程,有無巴打一樣?
係啊
我bse
有無人知Duisburg-Essen呢間uni收得嚴唔嚴
我見佢話無B2 level就唔收,要係個邊讀一個German course, completed後先可以再報,到時先再睇收唔收
巴打最後點?
如果商科,你需要vitamin B - Beziehung

搵到個好前輩帶出身ge 話,好過你單靠自已努力一百倍
甚至有時可以內定位,即係個department 有budget 請人,但未出job ads 個D,直接填左你名,俾左offer 你先
直情爭都唔洗爭

要搵呢D 關係ge 話,可以去多D industry meet up
通常去多D,一有活動就join,到core member 認得你之後飲多兩杯/ 約埋一齊去Christmas markt 就好快會熟
Ching 去新post 啦
呢度已經係幾年前
我都喺 Dortmund
巴打有無得相認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞