德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
話時話,有無巴打係去德國讀master?
話時話,有無巴打係去德國讀master?

不過我用英文讀既
不如我再講多啲,基本上如果想過德國讀U,DSE有5科3 or 係hk你有degree或者有degree offer都得,如果你符合以上資格
你就可以直接上網揾定想讀邊間U同咩科,大部分都要填form再寄去該大學,講明係要讀該大學嘅德文課程,德國嘅U如果你係識德文嘅大部分都唔需要交學費,相反就要比錢去私校用英文讀degree,費用當然會高好多

要想德國係讀U,德文程度要有B2同pass一個叫DSH嘅德文試

打住咁多,有咩唔明可以再問

即係就算佢requirements係咁 都係要考埋德文試?
<blockquote>TestDaf 舊年滿分左,可惜張cert到果陣已經過晒deadline
去Göttingen, LMU呢d U既德文program應該冇咁伏唔會quit
而家想報LMU Master Finanz- und Versicherungsmathematik
有冇同志

有Fd 緊Göttingen
少悶咁囉細城市</blockquote>
Leipzig 唔悶咩,我就悶到發霉啦

Leipzig 都算係咁啦我覺得
好過大部分 當然同Berlin比冇得比
berlin
聞說leipzig有d排外 巴打點睇

berlin steglitz
berlin

lichtenberg
巴打得閒出黎食下飯
berlin

lichtenberg
巴打得閒出黎食下飯

幾時?
berlin

lichtenberg
巴打得閒出黎食下飯

幾時?

今個禮拜除左星期五都ok
留名 有諗過香港grad 左再過德國
berlin

lichtenberg
巴打得閒出黎食下飯

幾時?

咁weekend? 可以去christmas market
Baden-Württemberg 撚路過留名,不經不覺過左兩年半
berlin

lichtenberg
巴打得閒出黎食下飯

幾時?

ok啊
想去邊個christmas market?有冇興趣去alexa隔離果個,有機動遊戲玩
berlin

lichtenberg
巴打得閒出黎食下飯

幾時?

ok啊
想去邊個christmas market?有冇興趣去alexa隔離果個,有機動遊戲玩

上年alexa嗰個正啲,不過最癲個兩個機動遊戲都仲係到,你係咪咩機動遊戲都玩得先?
留名

上年alexa嗰個正啲,不過最癲個兩個機動遊戲都仲係到,你係咪咩機動遊戲都玩得先?

我ok架

我ok架

ok 就得 呢邊啲frd都唔太玩機動遊戲

我ok架

巴打點聯絡你

我ok架

巴打點聯絡你

你想點聯絡? 未有pm功能
冷門既Mecklenburg-Vorpommern撚留名
過左黎兩年幾,一個香港人都唔識sosad
Baden-Württemberg 撚路過留名,不經不覺過左兩年半

德南住得舒唔舒服?有冇去滑雪?

我ok架

巴打點聯絡你

sd你whatsapp no過黎
moliuthingy@gmail.com

我ok架

巴打點聯絡你

sd你whatsapp no過黎
moliuthingy@gmail.com

無聯野y
sent
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞