德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
里緊想係 Munich / Frankfurt 讀master? 見佢 requirement 都唔算多, 想問其實難唔難入, 睇成績定係 interview重d? 有冇巴絲可以分享下

我個科 剩係睇成績 冇interview過
慕尼黑嘅路過~

依排係咪準備曬去Oktoberfest
慕尼黑嘅路過~

Oktoberfest 好撚正
慕尼黑嘅路過~

去左?
慕尼黑嘅路過~

去左?

去咗。一litre 啤酒賣10歐。其實都係買氣氛。
慕尼黑嘅路過~

去左?

入場費幾錢 我D local同學話貴 但我知貴到咩程度
慕尼黑嘅路過~

去左?

冇入場費,但係入面嘅嘢會貴。例如擺低個袋要4歐, 一條腸加面包6歐,機動遊戲最少7歐起。
慕尼黑嘅路過~

去左?

冇入場費,但係入面嘅嘢會貴。例如擺低個袋要4歐, 一條腸加面包6歐,機動遊戲最少7歐起。

好想去 其實係貴個氣氛
啱啱到Halle幾日
好似好多Leipzig
啱啱到Halle幾日

準備開學?
啱啱到Halle幾日

準備開學?

係呀
啱啱到Halle幾日

準備開學?

係呀

係邊度讀啊 Freshman week都係不停飲 準備定
有無人係讀緊同本身bachelor無關嘅master??
喺香港讀緊bba但想master讀photography
聽日出發
想問大家去果邊讀書預幾多budget到?
學費如果全免咁計生活費大家會點plan?
會計劃學左基本德文先 始終都要生活

利申:計劃去德國讀master

1. 其實就算讀公立大學 都唔係學費全免 大概要250-260歐一個Sem;私立另計 我都唔知 應該要睇讀咩科
2. 我自己大概每個月用200歐係grocery;住方面 基本上400歐走唔甩
3. 我係唔識德文過黎讀書 生活上係冇咩困難既 佢知你唔識講 都會講番英文 唔會唔理你 最多要搵個識英文既人黎 不過最好緊係學左基本 再過黎 咁用德文打吓招呼都有禮貌d
聽日出發

準備瘋狂食薯仔 腸仔 飲啤酒啦

master有得讀Photo都唔知 幫你唔到

知呀 所以咪問有無人跨學科咁讀

知呀 所以咪問有無人跨學科咁讀

邊間? 未見過有讀photography ge master, 八掛下
報唔報得要你自己問番間U, 我稔住報個堆Stem 科有時會要求做course mapping, make sure 你bachelor 個陣有打好基礎再決定收唔收
如果達唔到佢地要求可能要讀pre-semester 先幫你惡補番d數理底(stem subjects)
就係咁我先發覺香港d大學engine課程超級弱雞
https://www.zhihu.com/question/60680469/answer/182908044
係TUM讀MSc automotive engineering 既大陸人分享德國讀工程有幾咁癡線
Orientation week緊
真係學德文好d 唔係個個識英文
由其supermarket個d人
不過supermarket d野平過hk就真
Orientation week緊
真係學德文好d 唔係個個識英文
由其supermarket個d人
不過supermarket d野平過hk就真

政府個d人都唔係好識 我建議儘早去搞掂埋個VISA 唔知佢會整幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞