德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
讀master學費幾錢?
難唔難入?(對比英美)

德國讀書(公立大學)學費好平 之前望過間好似先1500歐羅一個sem(一年兩個)另外可以向DAAD申請獎學金
難唔難入唔清楚 因為我唔係讀傳統科 所以要等等其他巴絲答你
係多蒙特讀緊international master course
唔使交學費 淨係交學生會費
學生會費包埋全NRW 嘅交通
係多蒙特讀緊international master course

係咪去daad apply?
International course 即係全程用英文教?

係咪去daad apply?
International course 即係全程用英文教?

Through DAAD 搵 要去佢條link 到 apply
International course 係全程英文教
不過我地個course 有開德文班俾我地 免費嘅
想問呢,如果想有學士資助,前提一定要識德文?同埋有無人係dse 5科都去到讀degree
中五小羔羊
係咪DSE起碼6科3同埋德文唔知level幾先可以讀個邊local skl?
今年開始學德文趕唔趕得切
唔該各位巴絲
不如我再講多啲,基本上如果想過德國讀U,DSE有5科3 or 係hk你有degree或者有degree offer都得,如果你符合以上資格
你就可以直接上網揾定想讀邊間U同咩科,大部分都要填form再寄去該大學,講明係要讀該大學嘅德文課程,德國嘅U如果你係識德文嘅大部分都唔需要交學費,相反就要比錢去私校用英文讀degree,費用當然會高好多

要想德國係讀U,德文程度要有B2同pass一個叫DSH嘅德文試

打住咁多,有咩唔明可以再問

即使去之前唔識德文,只要讀完該大學德文課程,都可以有學士全額資助? 同埋真係可以5條3? 有無過來人
利伸 2018 dse
其實德國排唔排外?
想grad左之後過德國讀MA或者係當地搵份工
而家學緊德文
其實德國排唔排外?
而家學緊德文

我係柏林,覺得其實唔差,尤其如果你肯講德文既話
不過柏林超級國際化,所以唔可以作準
聞說東德某d城市比較排外,試過有排外既事件

個人意見:我覺得德國相比好多國家算係真心大愛,雖然如此,轉右亦應該只係時間問題,畢竟有d問題唔係單憑包容就可以解決既。不過德國人應該唔會走到好右,畢竟佢地歷史包袱太重
其實德國排唔排外?
而家學緊德文

個人意見:我覺得德國相比好多國家算係真心大愛,雖然如此,轉右亦應該只係時間問題,畢竟有d問題唔係單憑包容就可以解決既。不過德國人應該唔會走到好右,畢竟佢地歷史包袱太重

雖然太遲應機 有冇人係科隆讀書
Sec low係唔係無機會
Summer sem apply咗啲炒晒

準備apply visa過德國讀書,想問巴打一D關於保險同bank account

保險:是咪網上申請health insurence就得 (https://www.1averbraucherportal.de/versicherung/krankenversicherung/en#) ,或者會唔會有其他平D/簡單D gei方法

bank account: DAAD 上提到再有block account,申請visa時係咪俾到佢睇香港銀行3個月內bank statement 有一年生活費(~8,700euro)就得?還是真係send form去德國開戶先。

apply visa時,仲有無D咩係需要注意架?

麻煩晒
其實德國排唔排外?
而家學緊德文

雖然太遲應機 有冇人係科隆讀書

朋友係Köln 做intern

準備apply visa過德國讀書,想問巴打一D關於保險同bank account

保險:是咪網上申請health insurence就得 (https://www.1averbraucherportal.de/versicherung/krankenversicherung/en#) ,或者會唔會有其他平D/簡單D gei方法

bank account: DAAD 上提到再有block account,申請visa時係咪俾到佢睇香港銀行3個月內bank statement 有一年生活費(~8,700euro)就得?還是真係send form去德國開戶先。

麻煩晒

保險我果時係買3個月旅遊保 去到學校搞好晒文件再搞Krankenversicherung
Blocked account好似唔同州唔同 我唔洗開定 去到先再開同續visa
有朋友去其他州要係香港整左先 香港好似有Deutsche Bank
我果度係€659x12 好似7千幾8千

麻煩晒

保險我果時係買3個月旅遊保 去到學校搞好晒文件再搞Krankenversicherung
Blocked account好似唔同州唔同 我唔洗開定 去到先再開同續visa
有朋友去其他州要係香港整左先 香港好似有Deutsche Bank
我果度係€659x12 好似7千幾8千

麻煩晒巴打
最後我無買保險,無開block acc
出奇地順利過到俾錢個關
黎緊十月去Konstanz 謮 master
有無巴絲知道點買health insurance
黎緊十月去Konstanz 謮 master
有無巴絲知道點買health insurance

巴打有無tg留低?我俾AOK PLUS個email 你
佢地幫我整左暫時membership
我都係拎住張cert 去整visa
有無人講下要去果面讀書德文要讀到幾多先得

如果要過德國讀德文一般預幾多錢

好迷惘

勿屌咁大力 我知我research 做唔夠 好想去果面讀書
黎緊九月去Magdeberg讀master,各位有無咩comment
btw,要由0學識德文對答要幾耐
黎緊十月去讀degree,南德,有冇朋友一齊過中秋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞