德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
想問大家去果邊讀書預幾多budget到?
學費如果全免咁計生活費大家會點plan?
會計劃學左基本德文先 始終都要生活

利申:計劃去德國讀master

1. 其實就算讀公立大學 都唔係學費全免 大概要250-260歐一個Sem;私立另計 我都唔知 應該要睇讀咩科
2. 我自己大概每個月用200歐係grocery;住方面 基本上400歐走唔甩
3. 我係唔識德文過黎讀書 生活上係冇咩困難既 佢知你唔識講 都會講番英文 唔會唔理你 最多要搵個識英文既人黎 不過最好緊係學左基本 再過黎 咁用德文打吓招呼都有禮貌d

讀完會諗住係果邊搵工定返黎?係果邊讀商搵工咪好難
聽講果邊見工係好嚴謹

我都未有頭緒啊
我依邊連AOK d staff 都可以同我講唔識英文
我下星期先o week
我依邊連AOK d staff 都可以同我講唔識英文
我下星期先o week

其實我真係唔知O week有咩玩 剩係知不停飲

1. 其實就算讀公立大學 都唔係學費全免 大概要250-260歐一個Sem;私立另計 我都唔知 應該要睇讀咩科
2. 我自己大概每個月用200歐係grocery;住方面 基本上400歐走唔甩
3. 我係唔識德文過黎讀書 生活上係冇咩困難既 佢知你唔識講 都會講番英文 唔會唔理你 最多要搵個識英文既人黎 不過最好緊係學左基本 再過黎 咁用德文打吓招呼都有禮貌d

聽講果邊見工係好嚴謹

我都未有頭緒啊

拎住個德國master返黎唔知做咩 但過去又唔一定留到係果邊搵工 都係一場賭博

係啊 所以唔知點算

聽講果邊見工係好嚴謹

我都未有頭緒啊

拎住個德國master返黎唔知做咩 但過去又唔一定留到係果邊搵工 都係一場賭博

係啊 所以唔知點算

學好德文

聽講果邊見工係好嚴謹

我都未有頭緒啊

係啊 所以唔知點算

學好德文

覺得點學都唔會去到正常人level
有歐盟 去德國讀書會唔會易入d
小弟plan 緊去德國小試牛刀讀兩個半月language school,錢唔係問題,安全同教學質素先係最重要,請問邊個城市會好d,
聽講柏林身為首都反而仲危險過慕尼克同漢堡,是咪真有其事

出面上網睇個d意見不一,所以入黎問下,我信連登仔多過出面,希望唔好屌得咁大力

唔使搞Visa囉 health insurance個咋
同埋最近聽到 原來我個班 最多只可以5個非Eu,5個Balechor係讀原校,2個讀緊第二個master
戴定頭盔先 唔知其他學校係咪咁
小弟plan 緊去德國小試牛刀讀兩個半月language school,錢唔係問題,安全同教學質素先係最重要,請問邊個城市會好d,
聽講柏林身為首都反而仲危險過慕尼克同漢堡,是咪真有其事

出面上網睇個d意見不一,所以入黎問下,我信連登仔多過出面,希望唔好屌得咁大力

依個我唔識 通常d人都係去VHS度讀 係政府資助既 價錢比較平;同埋有唔同種類型既班,例如internsive或者regular

安全方面,依個都冇咩特別留意。我依家係科隆,感覺幾好,即使你完全唔識講德文,都得,佢地唔會話好拒絕講英文。

同埋最近聽到 原來我個班 最多只可以5個非Eu,5個Balechor係讀原校,2個讀緊第二個master

入公立會唔會易入d

入公立會唔會易入d

正路就應該 公立難入d 好似係 除非唔係

入公立會唔會易入d

我指有歐盟

入公立會唔會易入d

我指有歐盟

有既話 讀邊間都易d啦
如果讀English taught master 有冇德文要求

其實要睇番學校 唔可以以偏概全 每間都有唔同既requirement;就算真係要你要德文 都可能係唔同程度,所以你要去學校網站自己check清楚。
但依家越黎越多master有英文

入公立會唔會易入d

我指有歐盟

有既話 讀邊間都易d啦

可唔可以講多d

入公立會唔會易入d

我指有歐盟

有既話 讀邊間都易d啦

可唔可以講多d

因為好似我之前咁講啦 international student既位有限 相對地 競爭會大d 但如果你係歐盟既話 咁你就唔係劃入international個邊既位 咁就多位d
例如international得5個位 咁你就5個爭1個 但歐盟就15個 咁就大d
戴定頭盔先 依個制度都係個local話俾我聽 同埋可能剩係我地學校先係咁 不過學校既位分配係唔會公開㗎
總言而之,你就唔使爭得咁辛苦 俾起international既學生

入公立會唔會易入d

我指有歐盟

有既話 讀邊間都易d啦

可唔可以講多d

因為好似我之前咁講啦 international student既位有限 相對地 競爭會大d 但如果你係歐盟既話 咁你就唔係劃入international個邊既位 咁就多位d
例如international得5個位 咁你就5個爭1個 但歐盟就15個 咁就大d
戴定頭盔先 依個制度都係個local話俾我聽 同埋可能剩係我地學校先係咁 不過學校既位分配係唔會公開㗎
總言而之,你就唔使爭得咁辛苦 俾起international既學生

咁有歐盟 係咪都要考德文試
利申唔識

入公立會唔會易入d

我指有歐盟

有既話 讀邊間都易d啦

可唔可以講多d

咁有歐盟 係咪都要考德文試
利申唔識

依個我都唔識 因為我係用international student入去 而且我讀個科係用英文 所以認真唔識,但我可以以我學校做個例子講吓:
個科用英文授課:
全世界都要考IELTS或者Tofels

個科用德文授課:
唔係拎德國passport既人:要有DSHII或者TestDaF TN4
DSHII=german Language proficiency test for admission to higher education
TestDaF= German as a foreign Language
想問有無d tg group係比有興趣去德國讀書既人?
讀English taught master 使唔使交學費?

唔洗 除左一個state
Baden Württemberg
利申 讀緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞