德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
請留個名
Leipzig 撚
暫時都未識過香港人
berlin
聞說leipzig有d排外 巴打點睇
berlin
聞說leipzig有d排外 巴打點睇

非常安全 完全係被人吹大左
係Pegida 之後呢邊人會特別對你更加Nice
住Berlin 邊頭?經常去Berlin玩同搭飛機
留英撚留名
去過德國一次覺得幾正有d想去讀
但係語言問題德文好難學

剩係過黎玩就唔洗學 讀書就要

頂我flatmate成日講leipzig好危險 搞到我唔敢一個人去
我住ostkreuz附近 巴打黎既話可以出黎食下野 好想講下廣東話

頂我flatmate成日講leipzig好危險 搞到我唔敢一個人去
我住ostkreuz附近 巴打黎既話可以出黎食下野 好想講下廣東話

禮拜五先去完黎berlin 唔係多d香港人咩?BTW 想問下Berlin Asian Markt 有冇維他檸茶
Leipzig 冇乜野玩同睇其實 唔洗專登黎

禮拜五先去完黎berlin 唔係多d香港人咩?BTW 想問下Berlin Asian Markt 有冇維他檸茶

下次啦
我學校好似冇香港人 我又冇特別出去識人
asian markt我行過4、5間 暫時未見有 不過有百勝廚laksa同港版出前一丁 之前有見過熱浪添
我係古典音樂撚 所以好想黎leipzig朝聖

下次啦
我學校好似冇香港人 我又冇特別出去識人
asian markt我行過4、5間 暫時未見有 不過有百勝廚laksa同港版出前一丁 之前有見過熱浪添
我係古典音樂撚 所以好想黎leipzig朝聖

呢邊得大陸版出前一丁 想食黑蒜 飲檸菜奶茶
呢邊有咩音樂野?我好似冇乜點見過
下次啦
我學校

我12月返香港 要唔要攞少少比你 我已經開始慣左飲依邊d野飲
bach係st thomas church做過廿年左右既choral master(定類似既role)另外mendelssohn都係leipzig出世
好想去間church聽下音效
打算下年黎學德文 邊間教得好?
至少都會留返一年半載
下次啦
我學校

我12月返香港 要唔要攞少少比你 我已經開始慣左飲依邊d野飲
bach係st thomas church做過廿年左右既choral master(定類似既role)另外mendelssohn都係leipzig出世
好想去間church聽下音效

聖誕假番去? 唔Sem break先?BTW 讀Berlin 邊間?
至少都會留返一年半載

上一年德文Course?想去邊度讀? 最好唔好揀Goethe interDaF 聽聞比較好
Düsseldorf讀緊iik德文班

聖誕假番去? 唔Sem break先?BTW 讀Berlin 邊間?

我學校d假唔係跟德國
唔講邊間啦 講左同自爆冇分別

我學校d假唔係跟德國

番去幾耐?我12月中應該會再去Berlin可以食餐飯
至少都會留返一年半載

上一年德文Course?想去邊度讀? 最好唔好揀Goethe interDaF 聽聞比較好

至少一年啦 一邊搵master讀一邊學德文
唔會搵歌德啦 多謝提議!

覺得點

我學校d假唔係跟德國

番去幾耐?我12月中應該會再去Berlin可以食餐飯

計埋旅行大概一個月左右
btw我可能14號就走 你大概幾多號過黎?
至少都會留返一年半載

我覺得巴打可以諗左去邊度讀先 因為好多大城市都有得學 而佢地價格都唔一樣 eg柏林對比西德黎講算幾平
我係柏林讀過iik既分校 覺得幾好 不過比起柏林其他language school算貴 好多一個月半級既intensive(一日3hrs)大概係2-300歐左右
<blockquote><blockquote>

我學校d假唔係跟德國
唔講邊間啦 講左同自爆冇分別</blockquote>
番去幾耐?我12月中應該會再去Berlin可以食餐飯</blockquote>

計埋旅行大概一個月左右
btw我可能14號就走 你大概幾多號過黎?

我應該都係14/15去去飛順便兜個圈
至少都會留返一年半載

我覺得巴打可以諗左去邊度讀先 因為好多大城市都有得學 而佢地價格都唔一樣 eg柏林對比西德黎講算幾平
我係柏林讀過iik既分校 覺得幾好 不過比起柏林其他language school算貴 好多一個月半級既intensive(一日3hrs)大概係2-300歐左右

我係Vienna讀過 4百幾歐 但個course 冇乜用好廢
300歐Intensiv 黎講都幾平下 但要睇埋住要幾錢

覺得點

好過Hk個歌德多多聲,解釋得好detail,好多練習做

歌德我過3,4個月,完全冇教過Grammer,咧到A1就開始學Grammer先知道德文Grmmer咁重要

要學真係係德國學好

不過巴打如果係香港有degree可以試報德國大學裏面嘅德文會平好多

希望幫到巴打
至少都會留返一年半載

絲打,我都係iik intensive但係Düsseldorf咧邊係4個鐘一堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞