德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
黎緊十月去讀degree,南德,有冇朋友一齊過中秋

巴打係用德文讀 入Year 1?
其實去德國讀大學唔會好辛苦咩
聽人講畢業率好低
德文又咁難學 點樣用德文讀degree
黎緊十月去Konstanz 謮 master
有無巴絲知道點買health insurance

你可以問學校既international office 問佢有咩推介 我係咁問佢地 咁就一定唔會錯 因為唔知有D咩係要包係個Package裡面 學校推薦既就實冇死

十月讀master
係Konstanz
你邊個city
黎緊十月去Konstanz 謮 master
有無巴絲知道點買health insurance

你可以問學校既international office 問佢有咩推介 我係咁問佢地 咁就一定唔會錯 因為唔知有D咩係要包係個Package裡面 學校推薦既就實冇死

已解決 thank you

十月讀master
係Konstanz
你邊個city

啫係邊 冇讀地圖
想問巴打屋企點樣滙錢比你?另外係咪要帶7200歐元入去?點樣帶?
想問巴打屋企點樣滙錢比你?另外係咪要帶7200歐元入去?點樣帶?

你講財力證明?
開左blocked account後再匯錢過去,銀行會發出證明書

我係當地先開戶口 但係Deutsch bank太廢 同埋搞勁耐既關係 我local同學推介我先開Sparkasse bank學生戶口,塞曬D錢入去先,再等Block account戶口開到為止。到時再過數就得。

另外,我係帶cash過去,所以我先有依個問題。領事館唔使我有Block account個封信,但我要證明父母銀行有幾多錢
其實今年係咪冇人黎德國讀書
其實今年係咪冇人黎德國讀書

九月尾去Madgeburg

十月讀master
係Konstanz
你邊個city

啫係邊 冇讀地圖

Munich以南 近瑞士邊界既小城
Google map search 下
我見人地個D咩咩地方留學討論 如火如荼 我地就。。。

十月讀master
係Konstanz
你邊個city

啫係邊 冇讀地圖

係咪得閒過瑞士玩

十月讀master
係Konstanz
你邊個city

啫係邊 冇讀地圖

係咪得閒過瑞士玩

應該都會
你呢 邊個city讀

十月讀master
係Konstanz
你邊個city

啫係邊 冇讀地圖

係咪得閒過瑞士玩

應該都會
你呢 邊個city讀

Köln
Engine JJ 想下年去德國讀master留名
除左DAAD個網仲有無地方可以睇master program ge資料?
Engine JJ 想下年去德國讀master留名
除左DAAD個網仲有無地方可以睇master program ge資料?

其實DDAD已經係涵蓋最多既渠道 但我個陣時都唔係經DDAD 我係自己Goggle search既 不過我D local同學話呢 Aachen個邊 engine好勁 你可以search吓
我估你講 RWTH Aachen, 呢間野勁到癡線尤其係 mech, 有德國MIT 之稱
但係佢地開既英文msc program 好少,無我最想讀既aero eng
另外想問下而家開始報係咪下年9月入學?事關我今年年尾grad, 如果係咁中間個9個月on99 唔知做乜好
我估你講 RWTH Aachen, 呢間野勁到癡線尤其係 mech, 有德國MIT 之稱
但係佢地開既英文msc program 好少,無我最想讀既aero eng
另外想問下而家開始報係咪下年9月入學?事關我今年年尾grad, 如果係咁中間個9個月on99 唔知做乜好

咁要睇番你想讀既programme係Winter Sem開定Summer Sem
Winter Sem就10月開學;Summer既話就應該係2或者3月開。其實就冇一個Standard既報名日期 都係跟番個間學校,所以你要睇住個學校網個deadline。
我個陣時係6月畢業 即刻搵學校 7月報名 8月中收Offer
早幾日到左德國,黎緊係schweinfurt讀degree

終於有多個人啦

終於有多個人啦

你地有tg group定點?
慕尼黑嘅路過~

終於有多個人啦

你地有tg group定點?

我冇啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞