德國留學生活討論區

191 回覆
2 Like 0 Dislike
嚟緊sem2會去Augsburg exchange 留個名先
請留個名
Leipzig 撚
暫時都未識過香港人

讀過Uni Leipzig
不過讀左半年quit左
我同系都識兩個香港人啦
之前住Rosenthalstraße

我住Straße des 18. Oktober
巴打識香港人可唔可以Pm 介紹黎
TestDaf 舊年滿分左,可惜張cert到果陣已經過晒deadline
去Göttingen, LMU呢d U既德文program應該冇咁伏唔會quit
而家想報LMU Master Finanz- und Versicherungsmathematik
有冇同志

有Fd 緊Göttingen
少悶咁囉細城市
<blockquote><blockquote>
聖誕假番去? 唔Sem break先?BTW 讀Berlin 邊間?

我學校d假唔係跟德國
唔講邊間啦 講左同自爆冇分別</blockquote>
番去幾耐?我12月中應該會再去Berlin可以食餐飯</blockquote>

計埋旅行大概一個月左右
btw我可能14號就走 你大概幾多號過黎?

我應該都係14/15去去飛順便兜個圈

我應該14晚搭巴士走 如果夾唔到時間就遲d啦 我決定左一月中左右點都要去次leipzig

絲打,我都係iik intensive但係Düsseldorf咧邊係4個鐘一堂

巴打sor我講得唔清楚
我之前係ikk都係4個鐘一堂 不過我見柏林市面上大部分既intensive通常只係2-3個鐘一堂
Plan緊去德國讀書,各位有冇咩心得

絲打,我都係iik intensive但係Düsseldorf咧邊係4個鐘一堂

巴打sor我講得唔清楚
我之前係ikk都係4個鐘一堂 不過我見柏林市面上大部分既intensive通常只係2-3個鐘一堂

其實4個鐘好chur
雖然明知係intensive
想拎dse同ielts成績去德國讀英文教既degree 係咪冇乜希望
Düsseldorf讀緊iik德文班

覺得點

好過Hk個歌德多多聲,解釋得好detail,好多練習做

歌德我過3,4個月,完全冇教過Grammer,咧到A1就開始學Grammer先知道德文Grmmer咁重要

要學真係係德國學好

不過巴打如果係香港有degree可以試報德國大學裏面嘅德文會平好多

希望幫到巴打

係呀,今年finalyear,希望grad到
係香港仲學緊a1-2,d grammar好煩 多謝巴打分享

巴打sor我講得唔清楚

其實4個鐘好chur

intensive有時好辛苦,視乎教學方式係點
我果陣上有勁多六呎金髮荷蘭妹,就梗係上6個鐘都唔怕

這些機會。。。
想拎dse同ielts成績去德國讀英文教既degree 係咪冇乜希望

你會方便過我地,不過分別就係你要比好多錢,我地唔洗,用英文係德國讀degree靜係睇錢

覺得點

歌德我過3,4個月,完全冇教過Grammer,咧到A1就開始學Grammer先知道德文Grmmer咁重要

要學真係係德國學好

不過巴打如果係香港有degree可以試報德國大學裏面嘅德文會平好多

希望幫到巴打

係呀,今年finalyear,希望grad到
係香港仲學緊a1-2,d grammar好煩 多謝巴打分享

未必要grad,有degree過德國讀,已經好吃香,你已經可以揀定想去邊間德國U讀德文

覺得點

要學真係係德國學好

希望幫到巴打

More
有冇咩degree限制?

覺得點

要學真係係德國學好

希望幫到巴打

More
有冇咩degree限制?

睇你讀咩科,如果想讀Engineer 或者理科,門檻會好高
不如我再講多啲,基本上如果想過德國讀U,DSE有5科3 or 係hk你有degree或者有degree offer都得,如果你符合以上資格
你就可以直接上網揾定想讀邊間U同咩科,大部分都要填form再寄去該大學,講明係要讀該大學嘅德文課程,德國嘅U如果你係識德文嘅大部分都唔需要交學費,相反就要比錢去私校用英文讀degree,費用當然會高好多

要想德國係讀U,德文程度要有B2同pass一個叫DSH嘅德文試

打住咁多,有咩唔明可以再問

其實4個鐘好chur

我果陣每日上完都就虛脫 有時唔明返到屋企仲要繼續溫
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞