美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
出去自己唱仲抵
用手機版,易用好多,功能都夠我用
Web version also simple.
難用係電腦版 trading workstation
去邊度唱?
IB 個 rate 近乎冇差價
會 最低要有2k usd
匯錢
唔穩陣喎
點解咁講 持牌都唔穩?

InstaReM Ltd is regulated by Hong Kong Customs and Excise Department, under MSO Licence No. 16-01-01797 in Hong Kong.

未夠25歲3000美金喎
i dont see this 3000$ under 25 now in IB website...
TT 匯款人個名要 match Firstrade 個紀錄
呢間匯出會唔會係公司名先?
雷曼咁大間都執笠
更何況呢啲不知名的
eg 電匯歐元番香港個歐元戶口要比手續費嗎?
第一證券不接受第三方匯款,款項必須從您本人的銀行賬戶匯出,所有第三方匯款將被退回。

應該唔得
要唔要報美國稅?
利息稅基本上收硬
好似有人試過申請免利息稅,不過係極麻煩
今朝銀行幫我扣左錢
想問下幾耐到先會入到FT個Account
要問番自己用開的銀行
我未試過匯外幣返香港戶口
Hsbc hk premier account 收匯款,一般就免費
匯豐其他低一級數戶口應該要俾費用
聽聞有免稅額添

呢個 blogger 教點申請美國稅務編號:
http://greenhornfinancefootnote.blogspot.com/2008/06/itinapplying-for-itin-with-form-w-7.html?m=1
呢個我之前有睇過
基本上証券行每年可以下載1042S,1042S係講個一年D稅大概係點
詳情可以睇呢個
http://ribtw.blogspot.com/2013/03/1042-S.html
咁上面都講左有咩野可以申請退稅,例如你買既股唔係美國本土收入咁
而下面條LINK係講大概有咩方法申請退稅,包括步驟
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24408516
咁其實如果本身30%稅都唔係好多,或者嫌麻煩都可以唔理,因為真係好煩,同埋申請退稅都有一定費用
但你唔嫌麻煩,同埋收完個稅係好多錢既,咁可以試下申請,不過好有可能俾唔足,因為30%入面,要符合埋一定退稅條件先退稅
咁買得美股好多時都係本地收入,呢D稅基本上係必收無得退
如果係追蹤新興市場既ETF呢,算唔算非本地收入?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞