美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
我見到上年我既vgk,vwo都扣足三成,vnq就無扣足
所以唔一定,基本上証券行都會幫你自動退稅一部份
其餘你再自己睇下
同埋有人用過除淨日前放左佢,然後再買番
理論上除淨佢會因為派息而跌左
咁就可以避免股息稅,直接拎晒
不過呢個係有風險,因為除淨日後可能會升番
當然同樣佢有機會除淨之後再跌
純理論角度操作
因為隻隻既除淨日都唔一樣
可以VTI --> ITOT/SCHB/SPTM --> VTI咁樣玩
我覺得操作上已經麻煩
同埋我之前有樣野搞錯左
有巴打話美國非居民都有免稅額,姐係話唔關美國本土收入事(應該)
而係只要唔超出免稅額都可以申請退稅,當然手續上正如我俾既link 一樣,一係寄正本passport,一係去美國領事館搞
搞完又要填form,不過搞完一次就方便好多
今年我應該都申請,反正之後都應該要搞
IB?不了
好撚似特登切割香港出嚟咁
同samsung HK 一撚樣
冇事就叫自己Samsung
有事就話自己唔喺全球範圍內
你用撚埋我嗰份
無咗免稅額了,宜家你只能用NEC方法退税
咁我都會申請既,始終面額都大
不過見到個手續都幾煩
http://ribtw.blogspot.com/2014/04/NEC-Tax-Refund.html?m=1#NEC退稅依據
正如我之前所講,要睇下來源收入係咪美國又成
唔係仲有免稅額咩
https://www.irs.gov/zh-hant/individuals/international-taxpayers/taxation-of-nonresident-aliens
睇完就應該仲有得申請1040
不過真係唔知2018非美國稅務居民既免稅額
BTW,騎劫左個POST,真係要講句唔好意思
綠角有寫,但唔知真偽

btw 買美股好過港股
綠角篇野都有一段時間
不過照可以填下去申請退稅既,如果多
其實我以前買港股,但一黎佢要一手手買
二黎始終香港始終受制於中國
三黎做唔到全球投資,資產分佈一定無咁好
所以最後都係港股全面撤出,買美股,就算買美股都可以投資唔同國家或者其他市場
IB 開戶已取消 USD$10000 要求

巴打係邊到睇到?
之前開唔到ib 就係呢個原因
係咁既話真係大大減低開美股戶口難度
上左office問
前8个月 10,000美元(或非美元等值) 如果前8个月支付的总佣金小于最低佣金要求,则差值将作为维护费用收取。
举例: 10,000美元最低要求 - 7,000美元佣金 = 3,000美元维护费用。
从第9个月开始 每月2,000美元(或非美元等值) 如果前8个月以后任意一个月的总佣金小于月最低要求,则差值将作为维护费用收取。
举例: 2,000美元最低要求 - 1,400美元佣金 = 600美元维护费用。
你呢個係經紀商用戶嘅要求

單一,個人及小型公司嘅要求冇咁harsh
巴打你開個人acc?

咁依家可以account balance 等於0 都唔會比ib delete account ?
呢個係經紀商賬戶最低資產/佣金要求
普通散戶係跟呢個要求?
Single Accounts, Individuals and Small Businesses :

1. Monthly Fee Calculation
Monthly Activity Fee = 0 if monthly commissions are equal to or greater than USD 10.
If monthly commissions are less than USD 10,
Standard Activity Fee = USD 10 – commissions.
Example:
Monthly commissions = USD 6
Standard Activity Fee = USD 10 – USD 6
Standard Activity Fee = USD 4

2. Waiver
The first three full calendar months (a)
or
Accounts whose Net Liquidation Value >= USD 100,000 (or non-USD equivalent)
or
Total assets for all related accounts (b) > [(number of related accounts) * (USD 100,000)]

a) The waiver will be applicable for the first three full calendar months after initial account funding, regardless of whether such funding amount meets the minimum deposit required to open an account.

b) Related Accounts: All accounts which are under applicants included in a group (linked applicants in group and master in group) are considered as related accounts. For minimum fees billing we exclude:
1) Accounts which are under applicant with type INDIVIDUAL and business type REFERRER.
2) Money Manager client accounts.
3) Partition accounts.

TLDR :
1. 個人月費為 10usd/month
2. 如該月有交易而佣金不足10usd, 需另付 10usd - 交易佣金
3. 如合乎以下任一條件則免月費 :
a. 初次入金後的三個月, 無論入金金額是否滿足最低要求
b. 淨資產值為 100,000usd 以上
c. 所有相關賬戶總資產 > [(相關賬戶數量) * (100,000美元)]
關於c 想知就自己上去再睇
later open!!!!!!
其實富途除左紅底之外有咩唔好?
App又好用, trade得少又唔洗焗俾minimum charge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞