美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
你買etf個計劃同我一樣

我就係ib到sub埋期貨data拎嚟玩algo trade

ib有api同埋入/拎錢冇咁煩其實已經好大優勢

同埋你個本大咗想再買其他stocks呢 冇記錯用ib個commission fees就係最抵
TD 係貴但TOS platform 最好用, 尤其炒option
雖然IB抵少少
但冇SIPC不了
TD可以講價
其實點解唔1個月買入一次要3個月先一次?
btw想問下algo trade嘅野,入門黎講應該學下投資技巧先定coding重要啲?本身做緊programmer有code底,但唔知點起步玩algo trade
計一計數
以年費黎計IB total120蚊美金
(兌錢同買股計埋入每月10蚊)

假設你每年入錢4次,每次115蚊港紙支出,一年比460蚊,大概60蚊美金

跟住再計自己兌錢銀行食既差價,用普通apps計唔一定準
目前港匯7.8457,IB大概等於市場價當佢冇誤差啦,HSBC賣出價7.9098,相差.0641,亦即每兌一千蚊美金就相差64蚊港紙(假設匯率不變)
亦即係話,IB同FT相差左既120-60=60蚊美金成本,即約468蚊港紙,你喺匯豐兌468÷64×1000=7312.5美金,IB同FT既成本就會一樣

如果用恆生,匯率只相差.0263,每兌一千差價26蚊港紙,兌18000蚊美金先至同樣成本

所以就返去同一個結論,開戶口前睇下自己點計劃,唔想咁煩自己兌錢就用IB,要自己兌就搵間靚rate既銀行開戶口

當然上面用既係街客rate唔太準,有需要自己計數

利申:IB忠實用戶
季供同月供差別唔大,有興趣可以自己篤下simulator

以前過數入IB銀行會收錢,依家CHATS同FPS都唔收費,唔洗一次過入數可以逐個月入
用其他行的話每次入錢都有收費,要減少成本唯有一次過入多d錢,同減少買賣次數
我知呀 我意思係佢地還掂用ib有10usd佣最低要求 點解唔做月供要季供啫
我正正就係一個月買一次 每次1000usd 啱啱fg都冇乜錢買其他野

呢到啲巴打咁好人
仲計埋exchange rate去比較
你美國account or 香港開?
美國account
唔知道,應該唔得

想問下hsbc轉錢去firstrade係咪咁樣填就得?
感謝巴打
我都係fg,巴打都幾勁岩岩fg已經識玩呢啲,你都係做緊programmer?
係#2#個code填岩HATRUS44XXX就實冇死
唔勁啊
有幸早一,兩年係高登接觸到

係啊 我code狗嚟
記得落返comments 寫你account name & id
thx 巴打
thx巴打
係,其實每個月夠10次買賣次數既話ib 係幾好
美國etf 又可以買唔同股票市場,跟住又可以買唔同板塊加債券
對比香港股票市場真係自由好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞