美國免佣劵商firstrade開戶分享

280 回覆
66 Like 6 Dislike
唔該哂巴打 我自己再研究下,費事繼續騎劫喇
我睇IB個網話有sipc喎

盈透證券有限公司的客戶證券賬戶受到證券投資人保護公司 ("SIPC") 最高達 50 萬美元(現金額度 25 萬美元)的保護,且根據盈透證券有限公司與倫敦勞埃德保險公司 (Lloyd's of London) 1 承銷商協定的超 SIPC 賠額政策,證券賬戶還享有額外最高達 3000 萬美元(現金額度 90 萬美元)的保護,總限額為一億五千萬美元。期貨、期貨期權不包含在內。與所有證券公司相同,此類保險在經紀交易商破產時為客戶提供保護,而不是針對證券市場價值的損失。
都話香港無…
ib llc有,ib hk冇,只保香港果d
但講真IB都執得應該係華爾街比人核平果陣
IB 大唔大得過Lehman Brothers?
打算月供 1-3K, 季供3-4K 美股
咁又邊間"平"
睇完文 匯錢, 咩TT 都食咁一大份
IB係證券行,乜佢自己有賣投資產品
LM
或者應該咁講,香港開IB既問題係戶口開喺IBHK而唔係美國本土,如果兩邊是但一邊出事會點處理真係未知之數

每件事都有風險,自己take risk算啦無謂爭論
用 IB 匯出匯入港元係免費
少 trade / 本金少就每月要十美元費用
thanks bro
我都想搵間最抵
想問巴打用富途
每次入10000HKD買美股算唔算好蝕手續費?
諗住每個月固定買三隻ETF
一季3-4K係港紙定美金先,港紙既話買本地ETF算啦
rate 太7
用 IB 嘅好處係唱錢匯率好正

省回的差價可以頂番每個月十美元費用 (assume low transactions, low capital)

我幫家企人唱埋外幣,一年最少省幾百至千幾港元。全年 IB 月費俾盡都係港元 785
Fg未有一萬美金投資住
想問巴控
用恆生電匯去Firstrade

係咪首先要將自己戶口既錢買入美金先,
然後再同銀行申請電匯?

定直接申請電匯就會自動幫我將戶口港元轉做美元過俾Firstrade?
小兄新手咩都唔識
想問巴
用恆生電匯去Firstrade

係咪首先要將自己戶口既錢買入美金先,
然後再同銀行申請電匯?

定直接申請電匯就會自動幫我將戶口港元轉做美元過俾Firstrade?
小兄新手咩都唔識
要自己先唱做美金
想問吓用IB既巴打,聽聞IB個介面好難用
新手會唔會唔識用?
係IB唱外幣再電匯番香港戶口?
如果我唔放錢落ib會點?會唔會close我account?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞